Posts

Showing posts from 2012

STUDY WEEK

Image
assalamualaikum.. ;)

Alhamdulillah.. pada mlm ini, sye mencuri sedikit mse utk update blog sye.. haha.. skrg ni sbnrnye, sye tgh study subjek anatomi dan morfologi tumbuhan.. ha, subjek pe tu? ha, ala, dia mcm bio, tpi psal tmbuhan.. hm, so, gambar dia atas just sedikit kata2 semangat utk mnggu study week ni.. pa pe pun, study ke, x study ke, Allah jgn dilupakan kerana dia yang menentukan segalanya.. 

jadi, pe yg berlaku kat sye spnjng study week ni?? study ke, tido je ke.. hm.. sbnrnye, disebabkan terlalu tension duduk di kolej, sbb ada problem sket, sye rse susah nak study kat kolej, so, sye ikut kwn sye g umah mak cik dia kat setiawangsa, kl.. dgn harapan, sye akan dpt study dgn lbeh tenang di sana.. haha.. cer teka pe yg jd.. ha, sye hanya study wktu pg je.. slebihnya diisi dgn menonton tv di samping bantu ataupun melihat kwn sye msak dan juga berjln - jln di kl.. ha, memg suasana tenang dan nyaman dpt sye rasakan.. memg la, x study pun.. tpi memg sye rse relaks sgt.. kirakan, memg …

DOA

Image
assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, saya diberikan kesempatan untuk post something ari ni.. sebenarnya, minggu ni, sye dan dak klas x de la busy sgt.. sume nye berjalan ngan lancar.. alhamdulillah.. since mnggu lpas, kte org pnye pokok jagung dah berbuah.. kte dah mula kutip hasil.. tu la, sye ingat nak post gmbonya kat sini, tpi x fon sye x nak connect ngan lappy sye plak.. x de rezeki latu namanya.. x pe la, nnti kalu dah boleh, sye post k.. ;)

jd, ari ni sye agak geram ngan kawan sye sorg ni.. sbnrnye dah agak lama sye memendam perasaan geram kat dia.. tapi, sabar je la kan.. sye nak marah pun, sye bukannya baik sgt nak tegur2 org ni.. jd, kte sabar je la.. dan yang hanya saya mampu buat adalah mendoakan supaya dia diberi hidayah dan sedar akan sikap dia  yang terlalu mengambil ringan dalam kerja berpasukan.. bukan pe, markah group, so, mentang - mentang ahli yg lain buat keje, x kan kita nak amek kesempatan atas kerajinan org lain.. kita sepatutnya ada perasaan segan jika kita tidak…

SAHABAT

Image
assalamualaikum.. :) alhamdulillah, sye diberi kesempatan utk update blog ari ni.. skrg ni memg sye busy sket, dgn kuiz, dgn mid term, dgn assingmnt dan mcm2 lg.. tpi, pa pe pun yg berlaku, cer nengok gambo kat atas.. ha, jgn lupa senyum ya kwn2.. :)..

so, bila sye byk kje nak buat ni kan, dgn tiap2 mlm ada klas ganti sume, stress tu akan hadir dlm diri kita.. kengkadang, kte x tau cmne nak hadapi stress.. mse stress, sume perasaan ada, nak nangis ada, nak marah org ada, malas nak layan sume org, pe bnda yg kte buat sume serba x kene.. tpi pa pe pun, ingat la bahawa, kte sentiasa ada ALLAH.. :)



tpi, bukan masa kte ada problem je kte cari Allah, mse kte senang pun kte kene cari Allah jugak, utk menyatakan rasa syukur kte pada Nya sebab dia dah bagi kte kesenangan.. Alhamdulillah.. 

jd, sye nak cter sket la pe yg berlaku kat sye ptg td.. knape ntah, tetiba stress menguasai diri sye.. sye tgh wat assgnmnt subjek wacana mse tu, tpi tetiba je sye rse sdeh sbb sye x dpt nak wat btul2 utk kuiz …

10 MUHARRAM

Image
assalamualaikum sume.. ;)

alhamdulillah, ari ni sye di beri kesempatan untuk update blog sye.. sbnrnye, mggu ni sye dan kwn2 sekuliah sgt busy ngan assgment yg membuat kn kte org x ckup tdo.. haha.. tpi, ni la kehidupan u nama nya.. tpi x pe la, sesibuk mana pun kte, jgn lupa solat 5 wktu dan mengaji sbb Dia akan mempermudahkn segala urusan kte, insyaAllah.. :)

jd, td sye ada terbce kat blog sorg ni, dia cter psal kelebihan 10 Muharram.. jap ea sye copy paste..  

Bulan Muharram nih, ada banyak hari.. (Ni semua orang tahu, eheh) Jadi tarikh yang kita perlu rebut tuh adalah tanggal 9 dan 10 Muharram. Er, esoklah mulanya nih..Hmm, banyak kelebihan-kelebihan yang telah Allah berikan pada hari tersebut, terutamanya 10 Muharram. ** Sebenarnya fokus pada 10 Muharram tuh, tapi 9 Muharram tu kena puasa juga sebab Rasulullah SAW bersabda :


" Berpuasalah kamu pada hari kesembilan dan kesepuluh (muharam) ,dan jangan meniru cara-cara yahudi ." (riwayat al-baihaqi)
Jadi kena puasalah 9 Muharr…

MUHARRAM

Image
assalamualaikum.. bersyukur kpd Allah kerana memberi sye mse utk update blog ni ari ni.. sbnrnye sye tgh nak siapkn assngmnt sye yg agak byk ni.. heheheh.. 

jd, insyaAllah esok seluruh umat islam akan menyambut awal muharram.. pejam celik, pejam celik, dah msuk tahun baru.. jd, ada byk sgt amalan2 yg bleh kte wat dlm bulan pertama islam ni.. tpi sblm tu sye nak kongsi dulu peristiza2 penting dalam bln Muharram..

-Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
-10 Muharram - Dinamakan juga Hari Asyura. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.
-Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
-Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
-Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
-Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
-Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
-…

MAK DAN ABAH

Image
assalamualaikum.. salam jumaat kpd sume.. :).. 

alhamdulillah, sye berkesempatan utk update pg ni.. sbbnye, ari ni sye x de kuliah.. heheh.. seronok..  

jd, ari ni sye nak kongsi sikit ilmu.. ha, pg td solat subuh kn?? ada x bce doa ni??


ha.. doa ibu bapa.. cer nengok gambo dak comel kat bwh ni plak.. 



ha.. btul tu kwn2.. selagi kte berdoa utk kedua ibu bapa kte.. selagi tu x kan putus rezeki Allah kpd kte.. ni nak tnye sket.. bila last time korg call parents korg?? yg rapat ngan mak, selalunya call mak, yg rapat ngan abah, selalunya call abah la kn, yg rapat ngan dua2 yg pling bagus.. call dua2.. ada satu ceramah ni, ustazah ni sorg pensyarah tau.. setiap kali dia msuk lecture, dia akan tanye student dia, ari ni dah call mak ke belom? knape dia sruh student dia call mak msing2?? utk ingat kn mak supaya jgn lupa doa kn kte utk ari ni.. nmpak x?? call mak ari2.. sye teringat plak kwn2 sye mse kat matrik dulu.. yg sorg, call mak dia ari2.. yg sorg, call mak dia 2 ari sekali, cam sye la.. yg…

KEKAYAAN VS KEBAHAGIAAN

Image
assalamualaikum.. :)

ari ni sye sudah berada di upsi.. smlm sye blek, naik bas kul 4, smpai upsi dlm kul 9.30.. hm, pnat gak la 5 jam dlm bas.. dah la lapar.. bila lapar, pening dlm bas.. huhuhu.. tpi nsib baik perjalanan berjalan ngan lancar.. alhamdulillah.. memg sbnrnye rse berat hati sgt nak tinggalkan parents ngan adik2 kt umah tu.. hm.. 

ha, td sye on9 fb, sye terbace satu post ni.. sye rasa post ni memg bagus untuk direnungkan.. jap ea, sye copy paste ayat dia.. 

Saya melihat salah seorang pelajar saya hidup dalam rumah yang tak macam rumah. Seperti luasnya toilet rumah orang kaya sahaja. Tinggal pula dengan adik-beradik yang ramai.

Namun, apa yang lebih jelas saya nampak mengatasi kemiskinan hidup beliau adalah KEBAHAGIAAN.

Meskipun miskin, jiwanya kaya. Ayah dan ibunya mudah menyampaikan didikan agama dan nasihat dalam lingkungan rumah yang sempit. Mudah dikawal dan monitor anak-anak. Alhamdulillah, anak-anak cantik akhlaknya kerana sentiasa diperhatikan ibu ayah dan untuk terliha…

LAGU BEST!!

Image
assalamualaikum.. :) salam jumaat sume.. ha, sje nak kongsi 2 lagu ni.. best.. sye tengah addicted ngan 2 lagu ni skrg.. cer la dengar.. serius best!!.. hehe.. k, slamat mendengar.. bye.. assalamualaikum..:)                        



RAYA!!

Image
assalamualaikum.. :) 

ha, amacam raya korban?? tentu sekali seronok kn.. hehe.. nengok gambo di atas.. haha.. klakar plak bce surat dari lembu kpd tuannye.. tpi tu la suara hati seekor lembu yg sudah pun slamat disembelih.. 

hm.. sye blek kluang ari khamis ari tu.. dri tnjong malim dlm kul 10, smpai kluang dlm kul 4.45 la.. hm, pnat la jgk duk lme dlm bas.. nsib baik drebar bas tu non stop driving.. kalu x, memg lg lmbt la kte org smpai kluang.. tu pun dia x berhnti sbb tkut jalan jem.. raya la kte kn.. smpai je umah, mak ngan nenek sye tgh sebuk ngan persiapan rye, masak ketupat dan lauk pauk.. sok nye rye, sye x g surau pun nengok org sembelih lmbu.. huhu

jd, raya korban ni mengajar kita apa itu pengorbanan. raya korban ni jugak mengajar kita untuk bersedekah. tetapi, cuba kita nilai balik, kita sibuk sedekah kat fakir miskin, saudara - saudara kita, adik beradik kita pe citer? lebih baik kita dahulukan dorg dulu. daripada Salman bin Amir r.a. Rasulullah bersabda 'sedekah kepada go…

Zzzzzzz...

Image
assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, ari ni sye berkesempatan utk update blog ni.. hehe.. k, ari ni sye nak cter psal ayat power iaitu, ayat kursi.. jom..jom.. bce ayat dibwh..



ha.. ayat di atas ini sgt2 bgus dibaca.. nabi saw bersabda, "apabila kamu msuk ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat kursi. maka sesungguhnya akan sentiasa ada penjaga dari Allah untuk kamu dan syaitan tidak akn dapat mendekati kamu sehingga pagi". (HD Bukhari).. ha, nmpak x betapa Allah syg kat kita. dia bg mcm2 cara supaya kte tidak boleh didekati oleh syaitan wlaupun wktu tido.. nak citer sket la, pengalaman sye sndiri.. memg sye amalkn bce ayat kursi sblm tido.. memg btul, x pernah la bgn2 nmpak hantu ke, bayangan pa pe ke.. alhamdulillah.. selalu x dgr org ckp "mlm td aq kene hempap la..".. dia kte ada hantu hempap dia mnyebabkan dia langsung x boleh bergerak.. bila dia bce ayat kursi dlm hati, bnda tu mkin kuat hempap dia, tpi lme2 dia lpaskn.. ha, kalu rakan2 anda, mengalami situasi ini, …

GO GO CHAIYOK!!

Image
assalamualaikum.. :)

Alhamdulillah.. sye ada mse utk berkongsi ilmu mlm ni.. penat sgt sbnrnye hari ni.. bleh kata pack jgk la jadual hari ni.. dri pg, msuk kebun.. skrg ni musim hujan, kebun kte org banjir.. so, pg td kte org buat longkang supaya batas x ditakung air.. dri kul 8 pg smpai kul 9 la lbeh kurg kt kebun, blek bilik, mndi2, siap2  klas kul 11.. dah pnat2, msuk plak klas kewarganegaraan, lbeh kurg cam subjek sejarah form2 tu, kte org blajo blek.. hehe.. memg ngantuk la dlm klas.. klas ni smpai kul 1.. pastu kul 2 ada klas wacana bm plak.. aktiviti utk klas ni ari, kte org kene present forum.. haha.. gementar habis.. tajuk forum sye, stress dlm kalangan mahasiswa.. sye jd ahli panel pertama, selaku wakil mahasiswa semester 6 upsi.. dak2 klas sume kata sye memg sesuai jd student, sbb muka cam bdk2.. haha.. x tau la nak rse pe, suka ke x.. suka sbb nmpak muda.. x suka sbb cam x matured plak.. haha.. pa pe je la.. pe yg pnting, semua ciptaan tuhan itu cantik cuma pandangan dan c…

UJIAN OH UJIAN

Image
assalamualaikum..

alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan hidup pada hari ini.. dan juga saya mencuri sedikit mse sye untuk update blog sye.. haha, mcm buzy sgt je.. sbnrnye, dlm hati ini, hanya tuhan yg tahu betapa sye merindui family sye dirumah xspecially mak dan abah.. smpai termimpi-mimpi dah ada kt umah.. haha.. kantoi, homesick.. tpi x nanges ok, rindu je.. hehe

mesti sume org tertanye-tanye, knape ngan ayat kat atas tu ek?? ha, ayat tu sgt bgus dibuat bahan motivasi.. xspecially kpd seseorg yg tgh ada mslh skrg ni.. mcm pe yg berlaku kat sye smlm.. seng cter, sye rse sume bnda yg sye buat serba x kene la.. mlm smlm, sye call kwn sye, sje bual2.. lpas tu, sye tkut kredit sye abis, sye sengaje matikn call tu.. terserlah kejahatan dlm diri ini.. bkn, kalu dibiarkn, memg pnjg dan byk lg la citer2 yg nak diceritakan.. tpi bila pkir2 blek, knape sye x terus terang je kat dia, "ok la, sampai sini je la, nnti aq call ko lg k, kte cter2 lg k, bye, salam".. ha,boleh je kalu …

LIFE IN UNIVERSITY

assalamualaikum..
alhamdulillah.. mlm ni dgn mood rajin dan excited sye update blog ni.. sbnrnye dri pg td sye x sabo nak update blog ni, biasa la, baru sehari ada blog, mstila excited kn, tpi cam x best plak kalu tulis diari pg2 kn.. haha.. mlm baru ada feel tulis diari... 
so, ari ni sye nak cter kehidupan sye kat u ni.. alhamdulillah, pejam celik, pejam celik, dah sebulan sye bergelar mahasiswi UPSI.. setakat ni sumenye berjln ngan lancar.. sye menginap di Kolej Aminuddin Baki, tingkat 4 plak tu umah sye.. dahsyat x?? memg kurus la sye lpas ni, tpi memg tu pun slah stu impian sye.. hehe.. ea, ingt senang ke nak kurus?? susah tau.. so, sye berserah je la.. kalu dah memg gemuk, nak wat cmne kn.. ea, comel pe.. hehe.. puji diri plak.. ea, tpi, org kte, kalu dah 40 org ckp kte something, means benda tu btul.. sye rse dah lbih 40 org ckap sye comel sejak sye lahir, so, btul la tu.. hehehe.. 
so, dlm umah sye ni ada 3 bilik.. stu bilik 2 org.. bilik 1, farahin dri perak ngan iffah dri sabah…

INTRODUCTION

salam..  ari ni merupakan ari bersejarah bg sye.. sebabnye, ari ni sye sign up blog ni.. hehe.. sume org msti dah berzaman kan ada blog.. hahah.. tpi x pe la, at least, skrg ni kalu org tnye sye, "ada blog??".. sye dengan muka cerianye akan jawab.."ada!!".. hehe.. pa pe pun, time kasih kat housemate sye, farahin ngan kareena yg tlong ajar sye cara sign up blog ni.. dorg kata susah nak wat blog, tpi sye rse senang je.. rupa nye yg susah nak update blog ni.. dok pkir pe nak tulis.. insyaAllah, sye akan kongsikan segala ilmu yg sye ada tidak kira dari segi agama, sains, kesihatan atau mngkin psal sains pertanian (kos sye tgh study skrg).. hehe.. atau mngkin aktiviti seharian sye.. atau bhase sdap sket, diari sye.. hehe.. ok la.. smpai sini dulu untuk ari ni.. kalu esok sye rajin, sye update lg.. skrg sye nak blajo cara cari follower.. hehe.. bye.. assalamualikum..