Posts

Showing posts from October, 2012

Zzzzzzz...

Image
assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, ari ni sye berkesempatan utk update blog ni.. hehe.. k, ari ni sye nak cter psal ayat power iaitu, ayat kursi.. jom..jom.. bce ayat dibwh..



ha.. ayat di atas ini sgt2 bgus dibaca.. nabi saw bersabda, "apabila kamu msuk ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat kursi. maka sesungguhnya akan sentiasa ada penjaga dari Allah untuk kamu dan syaitan tidak akn dapat mendekati kamu sehingga pagi". (HD Bukhari).. ha, nmpak x betapa Allah syg kat kita. dia bg mcm2 cara supaya kte tidak boleh didekati oleh syaitan wlaupun wktu tido.. nak citer sket la, pengalaman sye sndiri.. memg sye amalkn bce ayat kursi sblm tido.. memg btul, x pernah la bgn2 nmpak hantu ke, bayangan pa pe ke.. alhamdulillah.. selalu x dgr org ckp "mlm td aq kene hempap la..".. dia kte ada hantu hempap dia mnyebabkan dia langsung x boleh bergerak.. bila dia bce ayat kursi dlm hati, bnda tu mkin kuat hempap dia, tpi lme2 dia lpaskn.. ha, kalu rakan2 anda, mengalami situasi ini, …

GO GO CHAIYOK!!

Image
assalamualaikum.. :)

Alhamdulillah.. sye ada mse utk berkongsi ilmu mlm ni.. penat sgt sbnrnye hari ni.. bleh kata pack jgk la jadual hari ni.. dri pg, msuk kebun.. skrg ni musim hujan, kebun kte org banjir.. so, pg td kte org buat longkang supaya batas x ditakung air.. dri kul 8 pg smpai kul 9 la lbeh kurg kt kebun, blek bilik, mndi2, siap2  klas kul 11.. dah pnat2, msuk plak klas kewarganegaraan, lbeh kurg cam subjek sejarah form2 tu, kte org blajo blek.. hehe.. memg ngantuk la dlm klas.. klas ni smpai kul 1.. pastu kul 2 ada klas wacana bm plak.. aktiviti utk klas ni ari, kte org kene present forum.. haha.. gementar habis.. tajuk forum sye, stress dlm kalangan mahasiswa.. sye jd ahli panel pertama, selaku wakil mahasiswa semester 6 upsi.. dak2 klas sume kata sye memg sesuai jd student, sbb muka cam bdk2.. haha.. x tau la nak rse pe, suka ke x.. suka sbb nmpak muda.. x suka sbb cam x matured plak.. haha.. pa pe je la.. pe yg pnting, semua ciptaan tuhan itu cantik cuma pandangan dan c…

UJIAN OH UJIAN

Image
assalamualaikum..

alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan hidup pada hari ini.. dan juga saya mencuri sedikit mse sye untuk update blog sye.. haha, mcm buzy sgt je.. sbnrnye, dlm hati ini, hanya tuhan yg tahu betapa sye merindui family sye dirumah xspecially mak dan abah.. smpai termimpi-mimpi dah ada kt umah.. haha.. kantoi, homesick.. tpi x nanges ok, rindu je.. hehe

mesti sume org tertanye-tanye, knape ngan ayat kat atas tu ek?? ha, ayat tu sgt bgus dibuat bahan motivasi.. xspecially kpd seseorg yg tgh ada mslh skrg ni.. mcm pe yg berlaku kat sye smlm.. seng cter, sye rse sume bnda yg sye buat serba x kene la.. mlm smlm, sye call kwn sye, sje bual2.. lpas tu, sye tkut kredit sye abis, sye sengaje matikn call tu.. terserlah kejahatan dlm diri ini.. bkn, kalu dibiarkn, memg pnjg dan byk lg la citer2 yg nak diceritakan.. tpi bila pkir2 blek, knape sye x terus terang je kat dia, "ok la, sampai sini je la, nnti aq call ko lg k, kte cter2 lg k, bye, salam".. ha,boleh je kalu …

LIFE IN UNIVERSITY

assalamualaikum..
alhamdulillah.. mlm ni dgn mood rajin dan excited sye update blog ni.. sbnrnye dri pg td sye x sabo nak update blog ni, biasa la, baru sehari ada blog, mstila excited kn, tpi cam x best plak kalu tulis diari pg2 kn.. haha.. mlm baru ada feel tulis diari... 
so, ari ni sye nak cter kehidupan sye kat u ni.. alhamdulillah, pejam celik, pejam celik, dah sebulan sye bergelar mahasiswi UPSI.. setakat ni sumenye berjln ngan lancar.. sye menginap di Kolej Aminuddin Baki, tingkat 4 plak tu umah sye.. dahsyat x?? memg kurus la sye lpas ni, tpi memg tu pun slah stu impian sye.. hehe.. ea, ingt senang ke nak kurus?? susah tau.. so, sye berserah je la.. kalu dah memg gemuk, nak wat cmne kn.. ea, comel pe.. hehe.. puji diri plak.. ea, tpi, org kte, kalu dah 40 org ckp kte something, means benda tu btul.. sye rse dah lbih 40 org ckap sye comel sejak sye lahir, so, btul la tu.. hehehe.. 
so, dlm umah sye ni ada 3 bilik.. stu bilik 2 org.. bilik 1, farahin dri perak ngan iffah dri sabah…

INTRODUCTION

salam..  ari ni merupakan ari bersejarah bg sye.. sebabnye, ari ni sye sign up blog ni.. hehe.. sume org msti dah berzaman kan ada blog.. hahah.. tpi x pe la, at least, skrg ni kalu org tnye sye, "ada blog??".. sye dengan muka cerianye akan jawab.."ada!!".. hehe.. pa pe pun, time kasih kat housemate sye, farahin ngan kareena yg tlong ajar sye cara sign up blog ni.. dorg kata susah nak wat blog, tpi sye rse senang je.. rupa nye yg susah nak update blog ni.. dok pkir pe nak tulis.. insyaAllah, sye akan kongsikan segala ilmu yg sye ada tidak kira dari segi agama, sains, kesihatan atau mngkin psal sains pertanian (kos sye tgh study skrg).. hehe.. atau mngkin aktiviti seharian sye.. atau bhase sdap sket, diari sye.. hehe.. ok la.. smpai sini dulu untuk ari ni.. kalu esok sye rajin, sye update lg.. skrg sye nak blajo cara cari follower.. hehe.. bye.. assalamualikum..