GO GO CHAIYOK!!

assalamualaikum.. :)

Alhamdulillah.. sye ada mse utk berkongsi ilmu mlm ni.. penat sgt sbnrnye hari ni.. bleh kata pack jgk la jadual hari ni.. dri pg, msuk kebun.. skrg ni musim hujan, kebun kte org banjir.. so, pg td kte org buat longkang supaya batas x ditakung air.. dri kul 8 pg smpai kul 9 la lbeh kurg kt kebun, blek bilik, mndi2, siap2  klas kul 11.. dah pnat2, msuk plak klas kewarganegaraan, lbeh kurg cam subjek sejarah form2 tu, kte org blajo blek.. hehe.. memg ngantuk la dlm klas.. klas ni smpai kul 1.. pastu kul 2 ada klas wacana bm plak.. aktiviti utk klas ni ari, kte org kene present forum.. haha.. gementar habis.. tajuk forum sye, stress dlm kalangan mahasiswa.. sye jd ahli panel pertama, selaku wakil mahasiswa semester 6 upsi.. dak2 klas sume kata sye memg sesuai jd student, sbb muka cam bdk2.. haha.. x tau la nak rse pe, suka ke x.. suka sbb nmpak muda.. x suka sbb cam x matured plak.. haha.. pa pe je la.. pe yg pnting, semua ciptaan tuhan itu cantik cuma pandangan dan citarasa setiap org itu berbeza.. alhamdulillah, forum ni berjalan ngan lancar.. tpi x tau markah nye cmne.. haha.. pa pe pun, kteorg dah buat yg terbaik.. tggu je la cmne resultnye.. 

ha, ckp psal result.. jap ea, iklan jap.. nak tau x?? duit ptptn sye dah msuk.. alhamdulillah.. org pertama yg terlintas di fikiran sye wktu dpt sms dri bank islam yg mengatakan duit lbeh kurg rm3400 ni msuk ialah ayah sye.. sye rse bersyukur sgt2 sbb lpas ni sye x pyh mntak duit lg kt dia.. dan alhamdulillah sgt2, sye dah dapat ringan kan sket beban dia.. tpi x tau la duit ni cukup ke x nk bertahan smpai sem dpan.. insyaAllah, sye akan cuba cukupkn.. kalu x cukup, kene mntak jgk la kt abah.. hm.. sbnrnye, skrg ni satu je aim sye.. nak dpat biasiswa.. kalu result sem satu sye 3.7 keatas, sye bleh apply biasiswa kementerian pelajaran m'sia.. tpi tu la, nak dpt biasiswa tu bkn mudah.. nak dpt result 3.7 tu pun, blom tentu lg.. andai kata kalu dah dpt 3.7, step pertama mstila isi borg permohonan.. pastu kene amek ujian personaliti.. lupa la plak pe nme ujian tu.. pastu kalu lulus, pegi interview.. soalan famous utk interview ni, biasa la, knape awk nak biasiswa ni??.. yg membuatkan interview ni lbeh mencabar, interview ni fully in english.. ha, tpi pa pe pun, ce nengok gambo di bwh.. 


btul kan pe yg tertulis di gmbo ni.. seperti post sye yg lpas, kte perlu sentiasa berfikiran +ve dgn Allah.. kalu dia kte, "kun fayakun",  bnda yg x logik pun jd logik.. pa pe pun, sntiasa la berpegang kpd DUIT- Doa Usaha Ikhtiar dan Tawakal.. pa pe pun, kte kene kuat utk hadapi semua ujian yg mendatang.. sbb, semakin syg Allah kat kte, semakin byk ujian yg dia akn beri kt kte.. knape cmtu?? sbb, Allah suka dgr rintihan dan rayuan hambanye.. nmpak x betapa sygnye Allah kt kte.. cuba kalu kte merintih atau merayu kat manusia, lama2 msti org tu fed up ngan kte.. tpi Allah x cmtu.. sbb tu kte disarankan utk merayu dan merintih atau menceritakan segala kesusahan kte kt Allah je.. sbb Allah la yg tentukan pe penyelesaian bg mslh kte tu.. tpi utk meringan kn sikit mslh kte tu, tu yg kte g citer problem kte kat pakar kaunseling ke, kwn2 ke, supaya tension atau stress terhadap mslah tersebut dpt dikurgkn.. 


yeah!! inilah semangat yg kte perlukn!! disamping kte berfikiran +ve kat Allah, kte juga perlu berfikiran +ve dgn diri kte sndiri.. kte kene yakin bahawa Allah akan berikan yg terbaik utk kte.. sye ada satu pengalaman.. mse sye di matrikulasi.. setiap mggu msti ada kuiz kn.. memg setiap kali kuiz sye akan target tggi, msti la kte nak markah pnuh.. nk jd citer, mula la sem 2 sye di matrikulasi tu, mggu ke bpe ntah mse tu, ckgu subjek fizik sye nak wat kuiz pertama utk sem ni.. kuiz prtama, soalan psal tjuk pertama la.. selalunye chapter awl2 ni kira senang lg la kn.. sye pun buat la kuiz tu dgn bersungguh-sungguh, nk dpt makah pnuh ni.. tpi akhirnye, sye dpt 4/5.. careless mistake.. hm, ok la.. rse terkilan sket la mse tu.. so, sye kuatkn smangat, nak dpt markah pnuh utk kuiz seterusnye.. pastu, mggu strusnye, ckgu pun buat la kuiz ke2.. sye pun jawab la.. tup..tup.. dpt result 3/5.. sye pun, nengok la pe yg salah.. knape makin menurun ni.. aq nak naikkn, jd mkin turun plak.. hm, x pe, x putus asa lg mse tu.. sye pun go on la ngan kuiz2 seterusnye, mkin lme mkin turun result kuiz sye yg akhirnye sye dpt 0/5.. ha, mse ni, memg sye x leh tahan.. otw nak blek bilik lg sye dah nangis.. knape la jd cmni?? knpe x jd seperti yg sye impikn?? bnda yg lg wat sye lg stress mse tu, sye dpt roomate yg pndai2.. sorg tu, dia amek kos sama cam sye, result sem satu dia, 3.95.. yg lg sorg, dia amek akaun, result dia, 4.00.. ha, gempak2 kn result dorg.. kalu setakat kuiz2 mgguan ni, memg kulit kacang je la bg dorg.. tpi yg bgusnye dorg ni, dorg x de la berlagak ke, kteorg study sama2.. hubungan kteorg dah mcm adk beradk dah.. alhamdulillah.. ha, kira sye la yg pling x pndai dlm bilik sye mse tu.. haha.. tpi x pe.. sye pikir +ve dkt Allah wktu tu.. sye tahu, x semestinye sye akn selalu di bwh.. msti ada mse sye pula akn berada di atas.. jd, petua atau ikhtiar dan azam sye mse tu, sye akan solat hajat selepas solat isyak, walau pe pun yg berlaku.. sye mulakn azam sye tu btul2 sebulan sblm tarikh sye exam akhir.. so, mse study week pun sye still laksanakan azam sye ni.. memg sye akui, ada perasaan risau ngan azam sye tu.. kn solat hajat kn, agak lme, so, sye risau sye x sempat study utk exam.. tpi sye tahu, Allah yg tentukan segalanye.. jd, baik sye dahulukn dia dulu.. 

hm, dah ngantuk la.. tido dulu ya.. kalu ada mse lg nnti, sye update lg.. haha.. bye.. assalamualaikum..:)

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

Tanam Anggur :P

cashier econsave kjap..