Posts

Working, Walking And Shopping :P

Image
assalamualaikum :) 
Alhamdulillah kita masih bernafas hingga ke hari ni.. Alhamdulillah jugak atas segala nikmat yang telah Allah berikan pada kita.. terlalu banyak nikmat yang Allah dah bagi, kita je yang tak pandai nak bersyukur.. huhu :(.. ok dah, hehe, so, hari ni nk citer pengalaman aku kerja dekat dewan makan asrama sekolah adik2 aku.. kat sek rendah adik aku ada asrama.. tapi tak ramai laa, budaknya dalam 70 orang je.. ok, jom aku citer berdasarkan gambar kat bawah..  

ok, ni kak yuni ngan kak tini.. dorang ni laa kawan kat tempat kerja aku.. dorang tukang masak kt dewan makan ni.. dorg baik sgttt.. huhu.. aku dah mula sayang kat dorang dua ni.. dorang berdua masak, serius sedap, padahal dorang campak2 je.. haha.. 


mse ni 1st time kita orang gi makan kat luar sama2.. keluar ni pun sebab dewan makan kita orang dapat gred A dari pegawai kesihatan.. hehe.. 


ok, yg belakang baju ungu tu ustza zun, sikgu sekolah ni.. dia stay kat bilik warden asrama.. yg duduk tu nama dia haiqal.. …

Tanam Anggur :P

Image
assalamualaikum :) hai hai haiii, haha..
hari ni saya nk cerita pasal buah anggur dekat belakang rumah.. hehe, ok gurau je, sebenarnya nak cerita pasal kerja.. saya baru lepas tak dpt kerja ni sebenarnye.. saya mintak kerja kerani kat satu company ni, tapi tak dapat pulak.. haha.. mungkin sebab saya degil, abah tak kasi kerja tapi saya gi cari kerja jugak, haha.. 
semalam, saya ada mintak satu kerja jugak, kat kedai potostat.. dapat dah kerja tu, gaji rm600, kerja 6 hari seminggu dari pukul 8 pagi sampai 5 petang.. baik owner kedai tu.. tapi abah tak kasi kerja pulak, haha.. abah suruh cari kerja tetap terus.. so, saya pun cakap la saya memang ada mohon macam2 kerja tetap.. 

jap ea, saya nak tunjuk gambar.. saja simpan sini, buat kenangan.. nanti2 boleh baca semula n boleh ingat semula moment2 susah nak cari kerja ni.. hehe.. 





disebabkan saya tak dapat interview untuk jadi cikgu sebelum ni kan, lepas ni tak tahu laa ada panggilan interview lagi ke tak, haa, nak tau saya buat apa? mula - m…

Welcome 2017

Assalamualaikum :))
Em, esok dah tahun 2017... haha, macam tak percaya  je dah masuk tahun baru, rasa sekejap sangat tahun 2016 nii.. tiba – tiba mood nak tulis blog tu datang, rasa macam nak throwback sikit benda2 yang dah jadi sepanjang tahun 2016 nii.. hehe

Tahun 2016 saya bermula dengan kes penipuan rumah sewa.. yang ni best sebab saya dengan kawan – kawan saya berjaya duduk di rumah sewa yang ber aircond tanpa bayaran. Tapi kami dah bayar deposit rumah tu, kira kami bayar sewa dengan duit deposit tu la.. Haha.. kami duduk dekat rumah tu seminggu, lepas tu kami cabut lari dengan meninggalkan surat cinta.. thanks to dila, timah, ngan yuni atas pengalaman ni.. hahaha #jahat
Ok, lepas tu saya duk serabut dengan tesis.. daripada peristiwa ni, saya belajar better kita permudahkan urusan orang, jangan susahkan sebab insyaAllah nanti Allah akan mudahkan urusan kita jugak.. walau tinggi mana pangkat kita, kita tetap kene hormat orang bawah kita.. Alhamdulillah, at last settle gak tesis saya…

adik beghadik :D

Image
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, hari ni ada mse skit nk update blog.. hehe.. dh alang2 bukak lappy kan, baru lpas update borang permohonan ckgu.. btw, tahniah kpd yg dh lulus interview bln 11 hari tu :) semoga korg sume dpt jd ckgu yg hebat dan dpt melahirkn anak bangsa yg lbeh gemilang, insyaAllah :)

so, hari ni sbnrnye nk cter satu bnda ni.. smlm, mak sruh g econsave beli brg dapur.. dh lpas bayar tu, sye memg slalu tegur2 guard econsave tu sbb dorg sume memg baik2.. sye tnye la sorg guard tu, x keje ke hari ni? pkai baju biasa je nii.. dia jwb, dh lme dh dia benti keje, nk dkat 7 bln dah.. sye pun ckp lg, ohh, nape dh x keje? dia kata dia dh x kuat nk keje, kaki sakit, dia ada gout, memg nmpk la kaki dia memg sakit, dia jln pun dia guna troli econsave.. 

pastu dia cter mcm2 kt sye.. dia kata, dia duk ngan adik ipar dia, bini dh mninggal, dia x de anak.. tu dia ckp, duk ngan org ni susah, w'pun adik ipar kan, tetap gak len.. dia kata adik ipar dia sruh dia duduk dlm blik je diam2…

Bisnes bersama mak :D

Image
assalamualaikum :)

Alhamdulillah, hari ni aku berkesempatan update blog jap, hehe :)) so, kali ni aku nk cter skit pe yg aku buat utk dptkan duit memandangkn aku x de keje tetap lg kan.. aku dpt offer keje kt satu kafe ni hari tu tpi aku terpaksa tolak sbb kalu aku keje nnti aku lg menambah keje mak aku.. kalu aku x keje, aku g amek n hntr adik2 aku sek.. kalu aku keje, mak aku yg kne amek adik2 aku sek, pastu kne hntr n amek aku keje lg, susah la, ksian mak aku.. so, tercetus la idea aku ngan mak keje sama2.. iaitu, jual nasi putih n mknn2 len ke sekolah aku dulu, ssaj.. :) sblm aku jual nasi sume ni, aku pernah jual kepek cis yg aku buat sndiri, mak aku jual roti naik.. kalu ada org tempah nnti kte org buatkan la.. skrg dua2 concentrate kt nasi je.. tpi kalu ada yg tempah roti naik nnti mak buat la.. ok dah, jom nengok gmbr :)



haa, cmni la lbeh kurg nasi yg aku ngan mak aku jual.. mse ni kte org jual nasi putih lauk asam pedas ikan pari + kobis goreng.. sebungkus rm5.. :)

yg ni plak…