KEKAYAAN VS KEBAHAGIAAN

assalamualaikum.. :)

ari ni sye sudah berada di upsi.. smlm sye blek, naik bas kul 4, smpai upsi dlm kul 9.30.. hm, pnat gak la 5 jam dlm bas.. dah la lapar.. bila lapar, pening dlm bas.. huhuhu.. tpi nsib baik perjalanan berjalan ngan lancar.. alhamdulillah.. memg sbnrnye rse berat hati sgt nak tinggalkan parents ngan adik2 kt umah tu.. hm.. 

ha, td sye on9 fb, sye terbace satu post ni.. sye rasa post ni memg bagus untuk direnungkan.. jap ea, sye copy paste ayat dia.. 

Saya melihat salah seorang pelajar saya hidup dalam rumah yang tak macam rumah. Seperti luasnya toilet rumah orang kaya sahaja. Tinggal pula dengan adik-beradik yang ramai.

Namun, apa yang lebih jelas saya nampak mengatasi kemiskinan hidup beliau adalah KEBAHAGIAAN.

Meskipun miskin, jiwanya kaya. Ayah dan ibunya mudah menyampaikan didikan agama dan nasihat dalam lingkungan rumah yang sempit. Mudah dikawal dan monitor anak-anak. Alhamdulillah, anak-anak cantik akhlaknya kerana sentiasa diperhatikan ibu ayah dan untuk terlihat cantik di hadapan Allah.


Manakala, pelajar-pelajar saya yang lebih loaded dan berada, tinggal dalam rumah yang agak luas dan besar, saya lihat sebaliknya.

Mungkin anak-anak kurang komunikasi, kurang dikawal ibu ayah. Masing-masing terperuk dalam bilik masing-masing buat hal masing-masing. Ayah dengan hal ayah, ibu dengan hal ibu. Tarbiyah tidak berjalan dalam rumah yang kurang komunikasi. Janggal.

Kekayaan bukan segalanya. Kita mampu berikan kemewahan, tapi belum tentu ia membahagiakan.

Definisi bahagia kita mungkin berlainan. Bagi keluarga miskin tersebut, mungkin bahagianya terletak pada tingginya akhlak anak-anak dan kemesraan yang terjalin. Bagi keluarga kaya, mungkin bahagianya terletak pada nilai harta yang dimiliki atau melihat anak berjaya dalam bidang akademik.

Besar atau kecil rumah bukan isunya. Isunya, besar atau kecilkah, luas atau sempitkah skop tarbiyah yang berjalan dalam rumah kita.

Kita mahu kaya, tapi kita juga mahu kaya akhlak. Kaya jiwa.

ha, ni la yg dia post.. bagus sbnrnye untuk dikongsikan bersama.. sbnrnye, kekayaan tu tidak menjanjikan kebahagiaan.. memg kte sangat perlukan duit untuk teruskan hidup..  even sye sndiri pun slalu nangis dan tension bila pkir psal duit ni.. bkn x de duit, tpi tkut duit habis.. memg bleh dikatakan majoriti bdk u akan mengalami mslh duit.. sye nengok bdak umah sye je pun dah cukup dah.. ada satu masa tu, satu umah sye stress pkir psal duit.. nsib baik kte org ni jenis yg huha huha, jd x la berlarutan stressnye.. alhamdulillah, bersyukur kpd Allah kerana diberikan kwn yg kene ngan jiwa kita.. 

tapi tu la, sye nengok kn, kengkadang ada sesetengah ibu bapa yg terlalu mementingkan kekayaan, especially bab pilih menantu.. biasa la soalan2 first yg akan ditanye - keje pe?, gaji bpe?, pkai keta pe?, ada beli umah?, nnti nak bwk anak sye honeymoon kat mana? -.. bukan x pnting soaln2 tu, cuma, cuba kte tukar sket stylenye.. cntohnye soalan2 first yg akan ditnye -  solat 5 wktu cukup x?, hafal Quran?, dah bpe juzuk hafal?, agak2 awk boleh x bwk anak sye ke syurga? -.. kalau ini la soalan2 first yg mak ngan ayah kte tnye kat bakal suami kte tu, terserlah sgt yg mak ngan ayah kte sgt..sgt..sgt.. syg kt kita.. ada sorg kwn sye, dia memg comel, ramai peminat.. yg dia prnh citer kt sye psal peminat dia, ada 2 org ni.. sorg bakal doktor tpi x islamic sgt.. sorg lg keje biasa2 je tpi islamic.. dia cter kat kakak dia, spe yg ptut dia pilih.. tau kakak dia tnye pe? "mu nak dunia ke akhirat?".. ha, sye rse persolan kakak dia tu sgt2 menarik perhatian sye.. soalan yg simple tpi mempuyai mksd yg sgt mendlm.. sye ada nengok satu rancangan kt tv, x ingt tajuk dia, tpi hari tu dia cter psal sorg ustaz ni, nme dia Ustaz Farhan kalu x silap, dia bukak satu tahfiz kat sarawak kalu x silap.. x ingat sgt.. tpi sye suka satu ayat ni, dia ckp "selagi kte berpegang teguh ngan Allah, kte x kan makan pasir punye".. nmpak x betapa dlm mksd ayat dia.. kte sememgnye kene think +ve ngan Allah.. mcm psal pilih menantu td, sememangnye parents kte nak yg terbaik utk kita.. ada sorg ustaz ni, dia kongsi cter dia conduct majlis merisik adik dia.. ayah dia ada tpi ayah dia sruh dia yg conduct majlis tu.. mula2 tu biasa la, balas2 pantun.. hehe.. pastu, bincang2.. dia ckp pe kt belah laki, "duit cukup x untuk kawin ni? kalu x cukup, bg tahu, blah pmpuan bleh tolong".. nmpak x effort dia nak memudahkan suatu proses perkahwinan tu.. ni la sbnrnye yg perlu kte terapkan dlm diri..  hehe.. knape ptg yg sejuk2 ni sye cter psal kawin ya?? dah gatal sgt kot agak2 nye.. haha.. bkn, sbnrnye kt fb, sye byk join fb psal kawin yg islamic2 ni.. haha.. tu yg terpengaruh tu.. tpi bagus dorg ni, dia membuatkan kte lbeh memikirkan akhirat dri dunia.. buat kita lbeh memikirkan Allah.. mendekatkan diri kte kpdNya.. hm.. bagu2.. k la, last sekali, sye nak kongsi gambo ni.. 



 k la, smpai di sini dulu post utk hari ni.. insyaAllah, kalu ada mse terluang lg, sye update lg.. k, bye.. assalamualaikum.. :)

Comments

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*