Posts

Showing posts from 2015

tak kenal maka tak cinta *praktikal*

Image
tanpa perpisahan, kte takkan hargai sebuah pertemuan..

assalamualaikum.. :)

haaa, alhamdulillah.. hari ni hepi sgt sbb smlm aku dh hbis praktikal kt SSAJ.. haa, lega dan sgt bersyukur sbb sepanjang praktikal, sume bnda berjalan ngan lancar.. sume ok, aku siap ada geng sume, anak murid aku pun sempoii je sume, ya Allah, tuhan je yg tau betapa terseksanya jiwa dan raga aku nk tinggalkn sek smlm.. nsib baik x nangis smlm.. hahaha..

ok, lets throwback.. so, geng aku kt sek.. rmai geng aku, yg slalu aku lepak kt makmal biologi, ngan kak muni n kak ina..




haa.. ni yg paling rapat.. yg tdung kuning ni kak muni, yg tdung coklat tu kak ina.. mse memula aku praktikal, aku x de kwn.. mse tu aku x suka sgt g sek sbb ke mana2 sume sorg2.. lpas knal ngan dorg, aku jd seronok nk g sek.. huh, thanks a lot kak muni ngan kak ina.. dorg suka bg org mkn.. kadang aku bwk mknn letak kt tmpt dorg, nnti mkn sama2.. haa, cmtu la hari2.. ngan dorg la aku bergosip, kongsi mslh, kongsi cter sume, huh, memg serono…

Ber'uang' ?

assalamualaikum :)

hai hai hai.. haha.. lmenye x update blog.. busy la sek.. ceh, alasan.. haha.. emm, pejam celik, pejam celik, dah dua bulan aku dipanggil cikgu asiah.. emm, perasaan aku? bercampur baur.. haha.. best ada, kadang x best, kadang boring.. haha, biasalah kan, kalu sume best je, x de mslh, bahagia sgt hidup aku.. emm.. :P

so, biasala kan, kat mana2 ada mslh.. time2 ni la plak laptop aku buat hal, fon aku buat hal, emm, mcm2.. kt sek plak, mcm2 program, sume guru wajib bayar utk sertai program tersebut.. paling minimum kne byar rm30.. huhu.. mse nak mula praktikal dulu, ptptn bg la duit pt rm1000 dulu, dh msuk sem nnti, bln 9 ni la baru dpt lg bakinya.. so, berbekalkan duit pt ngan duit raya, aku pun belilah fon ngan laptop n byar pe yg ptut.. skrg memg aku tgh kering.. x pernah aku sekering ni.. haha.. nsib baik aku duk ngan parents, so, mkn minum x pyah pkir dah.. alhamdulilllah.. bkn aku x bleh mintak mak ayah aku duit, cuma, aku yg x nak.. hehe.. sje nak bg diri aku rse…

sekolah ohhh sekolah

Assalamualaikum J
Hmm, pe kabar sume? Haha, x pernah2 tnye kabar tetiba tnye ni dh knape ea? Haha.. ok, kali ni nak cter camne 3 hari praktikal kt ssaj.. hehe
Ok, aku dpt praktikal kt sek lme aku, sekolah menengah kebangsaan sultan abdul jalil.. means, aku duk kt kg sndiri, kt kluang, johor.. Alhamdulillah, bersyukur sgt,. bkn x nak g tmpt len, tpi dari segi kewangan, tempat tinggal dan sebagainya, bleh save sume bila duk kt umah sndiri ni.. blek umah pun mak dh siap masak.. hehehe..
So, hari pertama sek, hari terbuka sek aku rupanya. Hari ibu bapa dtg jumpa guru utk amek result n dgr ulasan guru.. Haha.. aku ingatkan aku x de kene buat pa pe la kan sbb aku mana ada pegang mana2 klas, ngajar pun x mula lg.. tpi, aku kne ganti ckgu yg x de.. aku ganti tu utk klas form 5 plak tu.. haha.. mula2 tu aku neves gak.. mana x nye, budaknye pun x knal tetiba kne jumpa mak bapak dorg.. result dorg agak teruk, so aku tau la tugas aku skrg bg semangat kt dorg supaya dorg x putus asa.. teruskan usaha…

dasar pompuan!!

assalamualaikum.. :')

hari ni, hari ke 15 kte berpuasa.. skjp je dh separuh bulan kte puasa.. maknanya x lama lg kte dh nak raya.. yg pompuan2 tu?? baju raya dh siap ke? hehe

so, hari ni tetiba aku tertarik nak cter psal pompuan.. pmpuan sering dikaitkan dgn emosi x stabil, jap marah, jap nangis, jap ketawa.. yg pling org takut ngan pmpuan yg mengandung, perghhh, lg la emosi x stabil.. haha.. pastu pmpuan x dpt buat keputusan ngan tepat dan bijak, x amek tahu hal dunia, berita semasa, dan sebagainya.. slalu kte akan lebih prefer laki drpd pmpuan, even pmpuan sndiri pun akan lebih memilih laki banding ngan pmpuan.. contoh, kte lg suka pengetua sek laki banding pengetua sek pmpuan, sbb kte tahu, laki dia lbeh cool, x cpt gelabah, bleh buat keputusan ngan tepat, x strict, kalu nak dibandingkn ngan pmpuan.. even kalu kwn2 pun, kengkadang kte lbeh prefer kwn ngan laki banding ngan pmpuan sbb dorg x de nak terasa2, nak masam2 muka, nak ngumpat2 ke, so, ini membuatkn kehidupan laki mnjad…

cerita sedih..

assalamualaikum.. :)

emm, dh lme x update pa pe kt blog ni.. busy sket ngan makroteaching, ngan proposal final year project yg tgh tggu tarikh je utk dibentangkan di dpn lecterer2.. kpd dak2 klas yg tgh pulun siapkan slide tu, chaiyok2 k.. kpd dak kh yg tgh pulun bina umah tu, chaiyok2 gak k.. hehe.. :')

so, hari ni nak cter psal pe yg jd kt aku hari ni.. sbnrnye bnda ni dh lme aku pendam, just tggu mse utk luahkan.. cewahh.. haha, msti sume debar2 kan nak tau, hahaha.. x la, psal ada sorg ni.. dia laki, india, dia ni cacat, slalu duduk kt pondok bas utk pergi umah aku la.. dia muda lg.. rmai org takut nak dkat ngan dia sbb ingatkan dia ni x btul, tpi sbnrnye dia ok.. cuma badan dia memg kurus sgt, kaki dia mcm x btul skit dan dia sgt baik.. dia baik sbb bila bas kte org smpai je, dia akan ckp "taman bahtera!! taman bahtera!!".. haa, dh mcm konduktor bas.. kalu x silap aku la perkataan tu yg dia sebut.. pastu bila rmai yg nak naik bas, bas tu dh pnuh tpi still ada lg org…

~masalah~

Image
assalamualaikum.. :)

hehe, selesai cri pe yg ptut utk kuliah mnggu ni, tetiba hati terasa sebak.. haha, memg aku cengeng pun, fakta yg memg x dpt dinafikan.. but, lately memg aku rse semacam, pkir semcm dan mlas semcm.. even smlm org ajak aku g bbq pun aku x g.. emm.. tetiba rindu fmly, rindu mse cuti hari tu, duk2 kat umah.. smemangnya aku sorg yg suka stay kat satu tmpt yg dh wt aku selesa.. aku x suka kan cabaran, emm.. tpi x bleh cmtu sbnrnye.. kalu kte stay cmtu, x kan ada kemajuan dlm diri kte.. emm, nasihat utk diri sndiri..

so, right now, memg dh banyak esaimen.. subjek KPD, minggu ni dh mula mikroteaching, kne kuarkan smula buku2 KPD sem lpas yg dh disimpan, haha, final year project dh kne blajar wt proposal n dh mula wt research psal serangga kcau pokok nenas n perangkap cmne yg sesuai utk tangkap serangga tu, SOEP dh kne mula tanam2 pokok such as pokok halia, cekur, pokok2 bunga dan len2 utk dijual hjung sem nnti, dh kne mula cri tesis n jurnal utk dikaji berkaitan ngan mor…

~main masak - masak~

Image
assalamualaikum.. :)

emm, dh lme x menaip, haha.. ok, so, skrg dh minggu kedua dlm sem 6.. alhamdulillah.. huhu, x sangka dh sem 6 dan seriusly, aku rse takut sgt nak hadapi sem 6 ni.. takut nak hadapi cabaran dan dugaan yang bakal aku tempuhi utk sem ni.. masalah ada di mana - mana kan.. smpai la aku terjumpa gmbo ni..



haa, knape nak takut ble kte percayakan Allah? btulkan pe yg gmbr ni ckp.. tuhan kan memg sudah rencanakan yang terbaik utk kte.. so, x pyah risau asiah!!.. semoga tuhan sentiasa dkat ngan kte dan bantu kte walau di mana kte berada, insyaAllah.. emm, so, right now, kte org tgh decide ngan lecterer mana kte org nak wat final year project kte org.. sem ni kte org kne wat proposal psal fyp ni.. sem ni jgk kte org kne decide sek mana kte org nak g utk praktikal sem dpn.. emm, semoga sumenye berjalan ngan lancar, insyaAllah.. :)

so, cter sket pasal cuti sem yg lpas.. emm, x de watpe, bnyak hbiskan mse kat umah bersama mak tersayang, haha.. belajar jahit, belajar potong kain…