LIFE IN UNIVERSITY

assalamualaikum..

alhamdulillah.. mlm ni dgn mood rajin dan excited sye update blog ni.. sbnrnye dri pg td sye x sabo nak update blog ni, biasa la, baru sehari ada blog, mstila excited kn, tpi cam x best plak kalu tulis diari pg2 kn.. haha.. mlm baru ada feel tulis diari... 

so, ari ni sye nak cter kehidupan sye kat u ni.. alhamdulillah, pejam celik, pejam celik, dah sebulan sye bergelar mahasiswi UPSI.. setakat ni sumenye berjln ngan lancar.. sye menginap di Kolej Aminuddin Baki, tingkat 4 plak tu umah sye.. dahsyat x?? memg kurus la sye lpas ni, tpi memg tu pun slah stu impian sye.. hehe.. ea, ingt senang ke nak kurus?? susah tau.. so, sye berserah je la.. kalu dah memg gemuk, nak wat cmne kn.. ea, comel pe.. hehe.. puji diri plak.. ea, tpi, org kte, kalu dah 40 org ckp kte something, means benda tu btul.. sye rse dah lbih 40 org ckap sye comel sejak sye lahir, so, btul la tu.. hehehe.. 

so, dlm umah sye ni ada 3 bilik.. stu bilik 2 org.. bilik 1, farahin dri perak ngan iffah dri sabah.. bilik 2, nazihah aka jie dri klate ngan kareena dri kedah.. n bilik 3, sye, asiah dri jhr ngan piqah dri klate.. tpi sdehnye, piqah tu kene pindah kolej lain sbb dia msuk satu badan unit beruniform yg di bernama SISPA, em, perkhidmtn awam.. x tau la plak pe nme pnjg dia.. sdeh la kene tido sorg2, tpi best dpt kongker stu bilik.. hehe.. sye ngan farahin tu stu kos, yg len dorg amek kos pendidkan khas.. dlm umah ni, sye sorg je 19 thn, yg len sume 20 thn.. huhu.. sye yg pling muda.. hehe.. so far, dorg ni best sbb dorg ni lawak.. kte org memg gelak2 je la kat umah ni.. pdhal baru knal sebulan.. bgus la cmtu, sesungguhnye tuhan akan beri yg terbaik untuk kte.. kte pun kene la sntiasa berfikiran +ve dgn Nya.. tpi stu mslh yg kte org hadapi.. mslah komunikasi.. selalunye sye x berapa fham pe yg dak klate ngan sabah ni ckp pe.. so, kengkadang dorg kene translate blek kat sye.. haha.. tpi kengkadang sye ngan dak sabah tu, kalu x pham pe yg dak klate ckp, kalu dorg gelak, kteorg gelak sama la.. hahah.. pdhl x pham pun.. haha.. kengkadang kantoi yg kte org x pham.. haha.. yg sabah tu keturunan dusun, kengkadang dia ajo kteorg bhase dusun.. kalu nak ikut kan, mcm nak wat satu buku vocabulary sabah, klate ngan kedah.. perak x pekat sgt loghat dia.. still bleh pham lg.. 

citer psal bdak kuliah plak.. intake utk ijazah sains pertanian kali ni cuma 24 org je.. sikit je kan.. insyaAllah sume bleh dpt posting.. memang kali pengambilan utk kos pendidikan diketatkan.. ktenye, bdak2 yg 3.5 keatas je yg diambil.. hahaha.. lawak je.. sbb sye bkn bdak 3.5.. pa pe pun, rezeki di tgn tuhan.. sume tuhan yg tentukan.. Alhamdulillah.. memg tanpa diduga la sbnrnye dpt msuk upsi ni.. nak ikut kan memg x layak pun dgn result yg cmtu.. tpi tu la kan, kalu tuhan dah nak bg, x kira pe jua halangannye, layak ke x layak dah x jd persoalan dah mse tu.. pe yg pnting sbnrnye, jgn berfikiran -ve dgn tuhan.. sume bnda bleh jd wlaupun kdg2 x logik.. wlau x pndai mana pun kte, selagi kte berpegang tguh ngan Dia, Dia x pernah lupa kan kte.. akan sentiasa ada rezeki utk kte, cuma lmbt atau cepat je dptnye.. mngkin mse dia bg kte result teruk, dia sekadar nak uji kte, nak nengok kte ni cmne kalu dpt ujian.. trus lupa kat Dia ke, makin dekat ngan Dia.. pa pe pun yg jd kat kte, sntiasa ingat DUIT - Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal.. 

ok la.. dah x de idea la plak nak tulis pe lg.. so, smpai sini dulu utk ari ni.. insyaAllah, kalu ada kesempatan lain, sye akan bercerita lg.. ok, bye.. :)

assalamualaikum..

 

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

tesis ohh tesis

A day to remember :*