Zzzzzzz...

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, ari ni sye berkesempatan utk update blog ni.. hehe.. k, ari ni sye nak cter psal ayat power iaitu, ayat kursi.. jom..jom.. bce ayat dibwh..



ha.. ayat di atas ini sgt2 bgus dibaca.. nabi saw bersabda, "apabila kamu msuk ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat kursi. maka sesungguhnya akan sentiasa ada penjaga dari Allah untuk kamu dan syaitan tidak akn dapat mendekati kamu sehingga pagi". (HD Bukhari).. ha, nmpak x betapa Allah syg kat kita. dia bg mcm2 cara supaya kte tidak boleh didekati oleh syaitan wlaupun wktu tido.. nak citer sket la, pengalaman sye sndiri.. memg sye amalkn bce ayat kursi sblm tido.. memg btul, x pernah la bgn2 nmpak hantu ke, bayangan pa pe ke.. alhamdulillah.. selalu x dgr org ckp "mlm td aq kene hempap la..".. dia kte ada hantu hempap dia mnyebabkan dia langsung x boleh bergerak.. bila dia bce ayat kursi dlm hati, bnda tu mkin kuat hempap dia, tpi lme2 dia lpaskn.. ha, kalu rakan2 anda, mengalami situasi ini, ckp kt dia, cuba baca ayat kursi sblm tido, insyaAllah, bnda tu x berani nak dekat ngan kte, apatah lg nak hempap kte.. dari segi sains plak, fenomena ini dipanggil 'Sleep Paralysis'. sleep yg bermksud tido manakala paralysis plak mksdnye lumpuh.. bila digabungkan jd lumpuh semasa tido.. sleep paralysis selalunye berlaku semasa baru nak tido ngan mse bgun tido.. secara normalnye, bila kte tido, badan kte akan switch off.. ni kira otak pnye kerja la.. dia akan g tau kat badan utk switch off kecuali part-part yg automatik mcm degupan jantung dan sistem pernafasan.. jd, fenomena sleep paralysis ni terjadi bila otak kte lmbat nak switch on blek.. time tu la badan kte akan jd lumpuh.. ha, sje konsi ilmu kat sini.. rmai kwn2 sye yg pernah alami bnda ni, tpi sye x pernah plak.. alhamdulillah.. lg satu cara nak hindar dri bnda yg bukan2, sentiasa la berada dlm wuduk.. insyaAllah, kte dpt hindar dari perkara yg bukan2.. ataupun, kte sentiasa ingat Allah.. kalu kte sentiasa ingat Allah, Allah pun akan sentiasa ingat kat kita.. bila dia selalu ingat kte, dia akan jge kte ngan baik.. btul x?.. hehe.. 

hm..ok la.. smpai sini dulu.. dah msuk asar ni.. sye nak g solat, pastu nak g shopping.. hehe, pasar malam.. haha.. k, bye..

assalamualaikum..;) 

Comments

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*