UJIAN OH UJIAN

assalamualaikum..

alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan hidup pada hari ini.. dan juga saya mencuri sedikit mse sye untuk update blog sye.. haha, mcm buzy sgt je.. sbnrnye, dlm hati ini, hanya tuhan yg tahu betapa sye merindui family sye dirumah xspecially mak dan abah.. smpai termimpi-mimpi dah ada kt umah.. haha.. kantoi, homesick.. tpi x nanges ok, rindu je.. hehe

mesti sume org tertanye-tanye, knape ngan ayat kat atas tu ek?? ha, ayat tu sgt bgus dibuat bahan motivasi.. xspecially kpd seseorg yg tgh ada mslh skrg ni.. mcm pe yg berlaku kat sye smlm.. seng cter, sye rse sume bnda yg sye buat serba x kene la.. mlm smlm, sye call kwn sye, sje bual2.. lpas tu, sye tkut kredit sye abis, sye sengaje matikn call tu.. terserlah kejahatan dlm diri ini.. bkn, kalu dibiarkn, memg pnjg dan byk lg la citer2 yg nak diceritakan.. tpi bila pkir2 blek, knape sye x terus terang je kat dia, "ok la, sampai sini je la, nnti aq call ko lg k, kte cter2 lg k, bye, salam".. ha,boleh je kalu ckp cmni.. lpas sye buat tu, baru sye menyesal, knape la aq jht sgt buat kat org cmtu.. lpas tu sye rse serba salah sgt2.. tpi sye x tau nak wat cmne.. bila ptg tu, sye on9 fb.. komen2 la kt satu gambo ni ngan dak2 kuliah.. teteiba, ada sorg dak ni, dia sound sye, direct kt situ jugak, dia kte cmni "asiah, i dislike your comment".. peh, tuhan je yg tau pe perasaan  sye wktu tu.. memg terasa la.. mcm2 sye pkir.. rsenye sye x de tersalah ckp kat dlm komen2 tu.. sye sruh kwn sye bce blek komen2 tu, ada ke sye tersalah ckp.. dia kte, biasa je komen2 tu.. hm, sye sdeh la, rse cam dah x nak involve pa pe ngan dorg.. pastu sye pkir blek, ke aq yg touching sgt ni?? so, sye pun solat dan memperbykkan doa, supaya ikatan silaturrahim yg baru sebulan terjalin ini tidak terlalu mudah untuk putus.. sesungguhnye tidak akan cium bau syurga bg seseorg yang tidak menegur kwnnye melebihi 3 hari.. nmpak x betapa tuhan suruh kte menjaga sesuatu hubungan itu.. jd, sye pun ambil keputusan utk meminta maaf kt kwn sye tu.. dan dia pun kata, dia sekadar bergurau.. fuh, lega sgt la rsenye dan terlebih bersyukur apabila tiada pertumpahan darah yg berlaku.. eh, dahsyat sgt plak perumpamaannye.. haha.. bersyukur kerana ikatan persahabatan msih lg terjalin seperti biasa.. tpi yg pling sye suka psl gurauan ni, nsib baik dia tegur sye straigt.. cuba kalu dia main cter blkg, lg kte marah kan kalu kte dpt tau.. hm, pa pe pun, satu mslh sye dah selesai, alhamdulillah.. psal kwn sye yg sye call pastu sye matikan tu, haha, serba salah punye pasal, sye call dia lg mlm td.. sye say sori la kat dia, sbb wat cmtu.. dia kata, x pe, lg pun dia ada hal lpas tu.. hahah.. so, kte org smbung cter smlm yg tergantung tu.. alhamdulillah, sume mslh sye dah slesai.. 

jd, nmpk x kat sini, betapa Allah syg kat kita.. dia x kan bg kte mslh kalu kte x mampu utk tanggung mslh tersebut.. dan ingt la bahawa, setiap apa jua mslh, mesti ada jln penyelesaiannye..  tapi sbnrnye, bg sesiapa yg tgh x de mslh wktu bce diary sye ni, kte kene ingt jgk bahawa kesenangan dan kebahagiaan juga merupakan salah satu bentuk ujian.. kenapa?? sebab, Allah nak uji kita.. wktu kita ditimpa musibah, confirm mse tu kte akan solat sampai menitis-nitis air mata kat sejadah, ada yg smpai bsah sejadah tu dibuatnye, bkn sekadar solat 5 wktu, siap tmbah, solat2 sunat selepas solat fardu + solat hajat lg, sbb mse tu kte tgh ada problem.. tpi cuba mse kte tgh x de problem, ada kte buat cmtu?? ada smpai nangis2 sujud syukur sbb diberikan kebahagiaan dan kesenangan?? rmai yg lupa Allah bila wktu senang.. sebab tu kesenangan dan kebahagiaan juga merupakan satu ujian dari Allah.. jd, mari la kte bersama-sama muhasabah diri.. sye bukan sekadar ingin memperingati org lain, malah sye juga ingin memperingati diri sye sendiri kerana sye juga hanya insan biasa.. 

jd, smpai di sini dahulu cerita sye pd kali ini.. bersama-sama la kte improve diri, supaya kte lbeh disayangi oleh Allah, insyaAllah.. ok la, sye nak pergi pasar mlm ni.. haha.. k, bye, assalamualaikum.. :)

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

tesis ohh tesis

A day to remember :*