Posts

Showing posts from November, 2012

SAHABAT

Image
assalamualaikum.. :) alhamdulillah, sye diberi kesempatan utk update blog ari ni.. skrg ni memg sye busy sket, dgn kuiz, dgn mid term, dgn assingmnt dan mcm2 lg.. tpi, pa pe pun yg berlaku, cer nengok gambo kat atas.. ha, jgn lupa senyum ya kwn2.. :)..

so, bila sye byk kje nak buat ni kan, dgn tiap2 mlm ada klas ganti sume, stress tu akan hadir dlm diri kita.. kengkadang, kte x tau cmne nak hadapi stress.. mse stress, sume perasaan ada, nak nangis ada, nak marah org ada, malas nak layan sume org, pe bnda yg kte buat sume serba x kene.. tpi pa pe pun, ingat la bahawa, kte sentiasa ada ALLAH.. :)



tpi, bukan masa kte ada problem je kte cari Allah, mse kte senang pun kte kene cari Allah jugak, utk menyatakan rasa syukur kte pada Nya sebab dia dah bagi kte kesenangan.. Alhamdulillah.. 

jd, sye nak cter sket la pe yg berlaku kat sye ptg td.. knape ntah, tetiba stress menguasai diri sye.. sye tgh wat assgnmnt subjek wacana mse tu, tpi tetiba je sye rse sdeh sbb sye x dpt nak wat btul2 utk kuiz …

10 MUHARRAM

Image
assalamualaikum sume.. ;)

alhamdulillah, ari ni sye di beri kesempatan untuk update blog sye.. sbnrnye, mggu ni sye dan kwn2 sekuliah sgt busy ngan assgment yg membuat kn kte org x ckup tdo.. haha.. tpi, ni la kehidupan u nama nya.. tpi x pe la, sesibuk mana pun kte, jgn lupa solat 5 wktu dan mengaji sbb Dia akan mempermudahkn segala urusan kte, insyaAllah.. :)

jd, td sye ada terbce kat blog sorg ni, dia cter psal kelebihan 10 Muharram.. jap ea sye copy paste..  

Bulan Muharram nih, ada banyak hari.. (Ni semua orang tahu, eheh) Jadi tarikh yang kita perlu rebut tuh adalah tanggal 9 dan 10 Muharram. Er, esoklah mulanya nih..Hmm, banyak kelebihan-kelebihan yang telah Allah berikan pada hari tersebut, terutamanya 10 Muharram. ** Sebenarnya fokus pada 10 Muharram tuh, tapi 9 Muharram tu kena puasa juga sebab Rasulullah SAW bersabda :


" Berpuasalah kamu pada hari kesembilan dan kesepuluh (muharam) ,dan jangan meniru cara-cara yahudi ." (riwayat al-baihaqi)
Jadi kena puasalah 9 Muharr…

MUHARRAM

Image
assalamualaikum.. bersyukur kpd Allah kerana memberi sye mse utk update blog ni ari ni.. sbnrnye sye tgh nak siapkn assngmnt sye yg agak byk ni.. heheheh.. 

jd, insyaAllah esok seluruh umat islam akan menyambut awal muharram.. pejam celik, pejam celik, dah msuk tahun baru.. jd, ada byk sgt amalan2 yg bleh kte wat dlm bulan pertama islam ni.. tpi sblm tu sye nak kongsi dulu peristiza2 penting dalam bln Muharram..

-Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
-10 Muharram - Dinamakan juga Hari Asyura. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.
-Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
-Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
-Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
-Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
-Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
-…

MAK DAN ABAH

Image
assalamualaikum.. salam jumaat kpd sume.. :).. 

alhamdulillah, sye berkesempatan utk update pg ni.. sbbnye, ari ni sye x de kuliah.. heheh.. seronok..  

jd, ari ni sye nak kongsi sikit ilmu.. ha, pg td solat subuh kn?? ada x bce doa ni??


ha.. doa ibu bapa.. cer nengok gambo dak comel kat bwh ni plak.. 



ha.. btul tu kwn2.. selagi kte berdoa utk kedua ibu bapa kte.. selagi tu x kan putus rezeki Allah kpd kte.. ni nak tnye sket.. bila last time korg call parents korg?? yg rapat ngan mak, selalunya call mak, yg rapat ngan abah, selalunya call abah la kn, yg rapat ngan dua2 yg pling bagus.. call dua2.. ada satu ceramah ni, ustazah ni sorg pensyarah tau.. setiap kali dia msuk lecture, dia akan tanye student dia, ari ni dah call mak ke belom? knape dia sruh student dia call mak msing2?? utk ingat kn mak supaya jgn lupa doa kn kte utk ari ni.. nmpak x?? call mak ari2.. sye teringat plak kwn2 sye mse kat matrik dulu.. yg sorg, call mak dia ari2.. yg sorg, call mak dia 2 ari sekali, cam sye la.. yg…

KEKAYAAN VS KEBAHAGIAAN

Image
assalamualaikum.. :)

ari ni sye sudah berada di upsi.. smlm sye blek, naik bas kul 4, smpai upsi dlm kul 9.30.. hm, pnat gak la 5 jam dlm bas.. dah la lapar.. bila lapar, pening dlm bas.. huhuhu.. tpi nsib baik perjalanan berjalan ngan lancar.. alhamdulillah.. memg sbnrnye rse berat hati sgt nak tinggalkan parents ngan adik2 kt umah tu.. hm.. 

ha, td sye on9 fb, sye terbace satu post ni.. sye rasa post ni memg bagus untuk direnungkan.. jap ea, sye copy paste ayat dia.. 

Saya melihat salah seorang pelajar saya hidup dalam rumah yang tak macam rumah. Seperti luasnya toilet rumah orang kaya sahaja. Tinggal pula dengan adik-beradik yang ramai.

Namun, apa yang lebih jelas saya nampak mengatasi kemiskinan hidup beliau adalah KEBAHAGIAAN.

Meskipun miskin, jiwanya kaya. Ayah dan ibunya mudah menyampaikan didikan agama dan nasihat dalam lingkungan rumah yang sempit. Mudah dikawal dan monitor anak-anak. Alhamdulillah, anak-anak cantik akhlaknya kerana sentiasa diperhatikan ibu ayah dan untuk terliha…

LAGU BEST!!

Image
assalamualaikum.. :) salam jumaat sume.. ha, sje nak kongsi 2 lagu ni.. best.. sye tengah addicted ngan 2 lagu ni skrg.. cer la dengar.. serius best!!.. hehe.. k, slamat mendengar.. bye.. assalamualaikum..:)                        



RAYA!!

Image
assalamualaikum.. :) 

ha, amacam raya korban?? tentu sekali seronok kn.. hehe.. nengok gambo di atas.. haha.. klakar plak bce surat dari lembu kpd tuannye.. tpi tu la suara hati seekor lembu yg sudah pun slamat disembelih.. 

hm.. sye blek kluang ari khamis ari tu.. dri tnjong malim dlm kul 10, smpai kluang dlm kul 4.45 la.. hm, pnat la jgk duk lme dlm bas.. nsib baik drebar bas tu non stop driving.. kalu x, memg lg lmbt la kte org smpai kluang.. tu pun dia x berhnti sbb tkut jalan jem.. raya la kte kn.. smpai je umah, mak ngan nenek sye tgh sebuk ngan persiapan rye, masak ketupat dan lauk pauk.. sok nye rye, sye x g surau pun nengok org sembelih lmbu.. huhu

jd, raya korban ni mengajar kita apa itu pengorbanan. raya korban ni jugak mengajar kita untuk bersedekah. tetapi, cuba kita nilai balik, kita sibuk sedekah kat fakir miskin, saudara - saudara kita, adik beradik kita pe citer? lebih baik kita dahulukan dorg dulu. daripada Salman bin Amir r.a. Rasulullah bersabda 'sedekah kepada go…