dasar pompuan!!

assalamualaikum.. :')

hari ni, hari ke 15 kte berpuasa.. skjp je dh separuh bulan kte puasa.. maknanya x lama lg kte dh nak raya.. yg pompuan2 tu?? baju raya dh siap ke? hehe

so, hari ni tetiba aku tertarik nak cter psal pompuan.. pmpuan sering dikaitkan dgn emosi x stabil, jap marah, jap nangis, jap ketawa.. yg pling org takut ngan pmpuan yg mengandung, perghhh, lg la emosi x stabil.. haha.. pastu pmpuan x dpt buat keputusan ngan tepat dan bijak, x amek tahu hal dunia, berita semasa, dan sebagainya.. slalu kte akan lebih prefer laki drpd pmpuan, even pmpuan sndiri pun akan lebih memilih laki banding ngan pmpuan.. contoh, kte lg suka pengetua sek laki banding pengetua sek pmpuan, sbb kte tahu, laki dia lbeh cool, x cpt gelabah, bleh buat keputusan ngan tepat, x strict, kalu nak dibandingkn ngan pmpuan.. even kalu kwn2 pun, kengkadang kte lbeh prefer kwn ngan laki banding ngan pmpuan sbb dorg x de nak terasa2, nak masam2 muka, nak ngumpat2 ke, so, ini membuatkn kehidupan laki mnjadi lbeh aman..

aku sebagai pmpuan, aku ngaku emosi aku sndiri pun memg slalu x stabil.. mungkin org sekeliling x perasan sbb aku pndai cover, hehe, tpi btul.. kdang rse nak marah, kalu badan pnat sgt, pastu mulalah nak marah ke, nak nangis ke, nengok mood mse tu la.. dan aku tau rmai lg pmpuan len yg ada rse cmni.. bnda ni merunsingkn aku.. hehe, mcm dahsyat sgtkn penggunaan perkataan merunsingkan tu? haha, k x pe, kembali serius.. ya, bnda ni merunsingkan aku.. knape aku risau? contoh ea, bnda yg memg jd kt aku.. hari2 aku g amek adik2 ngan sepupu aku blek sek.. dorg ni sek rendah lg.. wktu tgh hari panas2 tu, kengkadang mood kte pun bleh jd x stabil tau, dgn jln jem nak smpai ke sek tu, nak kejar mse lg sbb pastu nak hntr dorg g sek agama plak.. ok, wktu mood aku elok, ok je la aku layan budak2 tu, nyanyi2 dlm keta.. kne time mood aku x elok, aku rse mcm nak marah je budak2 tu.. dorg biasa la, blek sek jumpa kte mcm2 dorg nak cter.. psal kwn la, psal ckgu la, psal pak guard la, haha, sume dorg nak cter, budak2, biasa la kan.. kan kesian kt dorg, blek sek, nak cter2 sume bnda yg berlaku kt sek tpi tetiba msuk keta je kne marah, kne bebel.. ingat dorg sek x penat ke? ingat blek wktu kte sek dulu.. x pnat ke blek sek? ngan beg berat lg.. hmm

so, wktu single dh cmni, cmne dh kawen nnti? dh ada lg bnyak tanggungjawab.. dh ada suami, ada mak ayah mertua, mak ayah sndiri, ada anak, ada kerjaya, adik beradik, ipar duai lg, jiran tetangga sume, cmne kte nak kawal emosi kte? kte kne pkir sume ni.. kte kne bersedia dari segi emosi, jasmani, rohani, intelek sume.. kte kne pkir, cmne kte nak berhadapan ngan dorg2 ni? org cmne yg kte nak jd? nak jd yg pemarah? nak jd yg panas baran? ke nak jd org yg penyabar? nak jd org baik ke jahat? kte kne decide.. kne sedia dri skrg..

so, kita x bleh biarkan mood tu menguasai diri kita.. walaupun aku sndiri tau, susah nak kawal perasaan tu.. kalu kte marah, senang x kte nak sabar? susah bukan.. kalu kte rse sdeh, senang x kte nak kawal perasaan tu? kte nak org sume nmpk kte ni hepi jee.. senang ke? susah weii..  sayang.. ingat senang2 ke nak sayang org? pastu senang2 x nak sayang? ingat senang ke? susah.. serius susah sbb bnda ni berkait dgn perasaan, tentang pe yg kte rasa..

so, kpd pmpuan, jom sama2 kte kawal perasaan kita, kawal mood kte.. ok, 1st, mindset kte, kte kne pkir, kte yg menguasai diri kte.. kte yg akan tentukan kte nak marah ke, nangis ke, dan len2.. cuba kalu sblm nak marah tu, pkir dulu, ptut ke x nak marah, cer tarik nafas, relaks.. dan kalu memg btul nak marah, marah kt org yg kte nak marah je, jgn marah org len.. jgn biar org pun terkena jgk.. cer kte tnye diri sndiri.. suka x kne marah? msti x suka kan.. org len pun msti x suka gak.. kalu kte x nak org buat kt kte, kte jgn buat kt org.. dari sudut agama plak, cer bnyakkn baca quran, insyaAllah hati kte akan lembut.. then, kte doalah supaya kte jd sorg yg baik, sorg yg solehah, sorg yg menyenangkn hati sume org.. insyaAllah, kte sume boleh jd baik.. :)

nak jd baik pun bkn senang tau.. akan ada ujian yg dtg nak uji kte sama ada kte btul2 nak berubah ke x nak.. so, kte kne kuat.. kte kne kuat!! .. pa pe pun, satu je, jgn tinggal solat.. sbb solat tu tiang.. kalu tiang x kuat, perkara len pun x kuat.. bnyakkn doa..

aku tulis entry ni pun sume sbb aku pun nak berubah jd baik.. aku nak jd sorg yg sabar, solehah,  yg menyenangkn sume org.. tpi serius bukan senang.. so, aku x nak berubah sorg2, aku nak ajak kwn aku sama2.. :')

so, geng, smpai sini je dulu.. jap g nak g amek dak2 blek sek, hehe.. k baiii.. nnti smbung lg..

assalamualaikum.. :)




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*