adik beghadik :D

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, hari ni ada mse skit nk update blog.. hehe.. dh alang2 bukak lappy kan, baru lpas update borang permohonan ckgu.. btw, tahniah kpd yg dh lulus interview bln 11 hari tu :) semoga korg sume dpt jd ckgu yg hebat dan dpt melahirkn anak bangsa yg lbeh gemilang, insyaAllah :)


so, hari ni sbnrnye nk cter satu bnda ni.. smlm, mak sruh g econsave beli brg dapur.. dh lpas bayar tu, sye memg slalu tegur2 guard econsave tu sbb dorg sume memg baik2.. sye tnye la sorg guard tu, x keje ke hari ni? pkai baju biasa je nii.. dia jwb, dh lme dh dia benti keje, nk dkat 7 bln dah.. sye pun ckp lg, ohh, nape dh x keje? dia kata dia dh x kuat nk keje, kaki sakit, dia ada gout, memg nmpk la kaki dia memg sakit, dia jln pun dia guna troli econsave.. 


pastu dia cter mcm2 kt sye.. dia kata, dia duk ngan adik ipar dia, bini dh mninggal, dia x de anak.. tu dia ckp, duk ngan org ni susah, w'pun adik ipar kan, tetap gak len.. dia kata adik ipar dia sruh dia duduk dlm blik je diam2, jgn g mana2.. dapur pun adik ipar dia kunci x nk kasi dia msuk.. hbis dia nk mkn pe dia kata.. sye angguk je dgr.. 


pastu sye tnye, kaki sakit ni ada mkn ubat x? dia kata cmne nk mkn ubat, ubat pun x de.. x de org nk bwk dia g hspital.. dia telefon adik beradik dia, yg pling dekat ada duduk kt simpang renggam.. tpi bila dia call bg tau dia sakit, adik dia terus matikn fon.. adik beradik yg len pun x de nk tel ke tnye khabar, x de.. hmm.. sdeh je mse dia cter kt sye tu.. 


tetiba teringat ayat mak, yg namanya adik beradik ni mse kecik je.. dh besar nnti, bila msing2 dh kawen dh len dh, dh x mcm mse kecik2.. mse kecik2 adik beradik kte laa yg kte sayang, main sama2, kne marah ngan mak sama2, jln sama2, kalu gaduh pun kjap je, pastu dh baik smula.. tpi ble dh besar makin renggang.. mse kecik, kalu adik kte org len kacau, bkn main gangster lg kte back up adik kte, tpi bila dh besar, adik mintak tlong skit pun x boleh nk tlong.. kalu org len mintak tlong laju je dia tlong.. 


tpi x sume org cmni.. ada yg cmni, ada yg x.. ada adik beradik yg dh besar2 sume pun still sayang adik beradik dia.. patutnya kte kne utamakan adik beradik kte sbb dorg family kte.. cmne skali pun, dorg tetap family kte n kte kne sayang dorg, kne bantu bantu dorg time dorg susah.. 


sye msih ingat lg mse kecik2 dulu, sye, abg sye ngan adik sye prnh kne duduk luar mlm2 sbb kte org ada buat salah mse tu.. x ingat salah pe tpi mak sruh duk luar umah, x kasi msuk.. haha.. tpi kte org senyap je bertiga kt luar tu, memula ye la nangis, pastu senyap sbb abg sye pujuk kte org, dia kata dh jgn nangis, jap g abah blek, kte msuk laa.. haha  tpi x lme pastu mak kasi msuk.. hehe.. best tau kne marah secara berjemaah cmtu.. dgn msing2 nangis pastu merayu kt mak x nk duk luarr, x nak dukk luarr!! hahah.. skrg ni dh x merasa dh kene duk luar umah mlm2 rmai.. 


pa pe pun, pd sye, dlm adik beradik, peranan yg pling penting skali mstilah anak sulung.. sbb nnti adik2 dia akan jadikn dia contoh.. sye dulu, mak sye x kasi kte org ckp perkataan yg bkn2, even ckp perkataan 'aku' pun dh mcm berdosa sgt dah.. haha.. pastu, sye x nk la adik2 sye dgr sye ckp aku sbb takut nnti dorg ikut sye ckp cmtu kan.. smpai sye msuk matrik baru sye ckp aku kau ngan kwn2 sye.. drpd sek rendah smpai ke menengah, sye akan ckp 'awk' 'kte' ngan kwn2.. kwn2 sek sye tau la bnda ni, haha.. ni sume supye adik2 sye pun ckp awk kte jgk ngan org len.. hmm.. baiknyaa la haii aku dulu.. hahaha.. 


so, kesimpulannya, sye harap, kpd sume yg bce post ni, marilah bersama sama kte sayang adik beradik kte.. walau cmne pun adik beradik kte, kte kne ingat yg dorg tu darah daging kte n kte memg kne utamakan dorg dlm hidup kte.. sbb kalu bkn kte yg support adik beradik kte, spe lg nk support dorg, btul x? :') 



Image result for adik beradik
so, kpd nana, uda, cik nah, nur, ruqayah n hawa, kakak sayanggg sgt kt korg.. korg memg adik beradik yg terbaekkk, cangehhh, satu kepala sumee, moment2 ngan korg sume best2.. bak kata nur, hebat sungguh dehhh, hahaha.. kte kne pastikan hubungan kte kekal cmni smpai bila2 tau, insyaAllah :')

emm, sdeh la plak.. haha.. so, weekend yg lpas memg best sbb kte org dpt berkumpul 7 beradik.. susah 7 beradik ni nk gather sbb msing2 study jauh kan.. slalu kalu 7 beradik ni sume ada biasanya kte org akan adakan hari utk adik beradik, mknanya kte org akan kuar ber7 laa, mcm sblm ni kte org g main bowling,, tpi kali ni kte org x dpt kuar sama2 tpi kte org dpt g mkn sama2 ngan mak abah skali.. alhamdulillah :)))) so bwh ni gmbr latest kte org ber7 :* :* 


ni gmbr senyum


ni buat muka marah 


ni muka pndg kamera tpi mata pndg tmpt len.. haha, korg ada? hahaha

so. ni la kami 7 beradik.. hehe.. ok laa, smpai sini dulu post utk kali ni.. ohh ya, cik nah sruh doakan dia, sok result sem 1 dia kuar.. insyaAllah, ok je tu, jgn risau sgt k cik nah.. hehe.. ohh lg satu bnda, pelik x tetiba ckp 'sye' plak dlm post kali ni? haha, ada org sruh tukar, dia kata bahasakn diri 'sye' lg elok.. ok awkk, sye tukar, hehe.. :P 

ok la, semoga kte semua sentiasa di dlm jagaan Allah insyaAllah, byee sume.. assalamualaikum :) 






Comments

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

A day to remember :*