masalah ada di mana - mana, Allah pilihan utama..

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, hari ini sye berkesempatan utk update blog yg dh berhabuk ni.. haha.. emm, lama gak tggalkan blog ni.. slalunya bila naik sem je, sye akan update.. tpi, naik sem ni, msuk umah baru, ada mslh wifi plak.. tu yg x dpt nak update.. ble dh dpt wifi, dh busy ngan esaimen ngan ada program bagai.. so, skrg ni dh nk msuk mnggu 13 utk sem 4, alhamdulillah.. :)

so, pelbagai cabaran, dugaan dan pengalaman yg manis, masam, pahit dan payau, haaa, sume ada.. hahaha.. sem ni la sem yg pling mencabar skali setelah sye lalui 3 sem sblm ni.. ngan esaimennye yg berlambak dan agak susah, ngan dak group buat hal, ngan masalah perasaan plak lg, ye la, ble dh stres kan, mcm2 pkir.. emm, memg mcm2.. dan alhamdulillah, sumenye dpt diatasi dgn adanya kwn serumah yg memahami, tmbh2 dak sebilik yg sgt memahami, memg sye syg la dia, *haha, msti dia terharu kalu da bce.. dan alhamdulillah ada mak yg sgt3 memahami dan sentisa mnjadi penghibur hati yang lara *wahh, ayat.. haha.. dan alhamdulillah kte diberi nikmat yg pling perlu kte syukuri iaitu nikmat islam.. :)

seriusly, memg kte akan tenang kalu kte smbhyg, bce quran dan zikir walau sebesar mne pun mslh kte tu.. haa, mse ni la sbnrnye tuhan rindu sgt ngan kte.. *think +ve is very important ya kwn2.. :) pernah skali tu sye terbce, ada org post kt fb, dia kta, tuhan x pernah sruh kte pkir cara nak selesaikan mslh, tuhan cuma sruh kte solat.. tpi realiti kte skrg, kte stres pkir nk slesaikan mslh smpai tinggal solat.. so, mslh memg x kan selesai.. so, ble kte solat, kte doa supaya ditunjukkan jln dan dipermudahkan utk mnyelesaikan mslh tersebut.. insyaAllah, akan ada cara utk selesaikan mslh kte tu.. :)

ok, skrg, sye nak share sket esaimen pe yg sye kne buat smpai sye call mak sye smbil nangis2 tu, haha.. jom, kte nengok gambo.. 


aih, comei tul la yg tdung merah tu.. hahahahah.. ok, ni esaimen kte org utkk subjek akuakultur.. kte org kne present rangka ikan.. emm, susah tau nak pisahkan ikan tu ngan isi dia.. kne rebus dlu ikan tu, pastu keringkan, spray biar nmpak lawa sket, pastu label, decorate sket, buat buku skrap psal ikan tu, buat slide utk presentation.. huhu, dahsyat gak la.. tpi pa pe pun, ni pengalaman.. :)

ok, next esaimen.. 

ok, ni plak esaimen utk subjek serangga perosak.. kte org kne tangkap 40 ekor serangga dan 40 jenis rumpai.. huhu, yg mnyebabkan esaimen ni susah ialah, susah gak la nak tangkap serangga tu, pastu nak cantikkan dia, nk jge dia supye  x reput dan x dmakan semut, emm, mcm2 lg.. rumpai plak, memg senang sbb kte cabut je pokok yg tumbuh sndiri sbb dia dikira perosak utk pokok yg kte tanam.. tpi, nak cri nama saintifik dia, common name dia, family dia, menangis woo nak cri, haha.. tpi pa pe pun, alhamdulillah, sume ni merupakan pengalaman yg sangat berharga.. alhamdulillah, jgk, esaimen2 sume ni dpt dihantar pd waktunya.. :))))

emm, ok la, smpai sini dlu.. haa, doakan sye dpt blek umah scepat mngkin k sbb sye dh rindu sgt kt fmly sye.. huhu.. :'(.. haha, k la, bye, assalamualaikum.. :)

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

cashier econsave kjap..

Tanam Anggur :P