alkisah puasa

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, kte msih bernafas pd hari ini.. hm, mlm td, sye sudah pun mnyambut besday sye yg ke 20 thun w'pun besday sye sbnrnye 29/7.. hehe.. pa pe pun, seronok spt smbut besday ngan fmily ni.. alhamdulillah.. ;)

so, post kali ni, nak cter sket psal puasa.. insyaAllah, hari selasa dpan, sume umat islam akan berpuasa selama sebulan.. pd bulan ini jgak la kte disarankan utk menambah lg amal ibadah kpd Allah.. so, nak jd kan cerita, jumaat yg lpas, sye menonton al - kuliyyah di tv3 yg bertajuk 'displin ramadhan'.. pe yg menarik minat sye pd kuliah kali ni ialah cara umat terdahulu berpuasa.. di mana, kalu kte mula puasa lpas subuh smpai maghrib kan, dorg mula puasa slpas isyak smpai ke maghrib keesokan harinya.. kirakan, wktu dorg berbuka ialah antara maghrib dan isyak shaja.. msuk je wktu isyak, dorg dh mula puasa smula.. fuh, dahsyat kan.. 

nak jd kan cerita, ada sorg sahabat nabi yg kuat bkerja.. bila dia pulang ke rumah utk berbuka, dia tlah tertido kerana keletihan.. dia tido dri maghrib smpai la msuk isyak.. jd, dia x boleh la berbuka lg.. dia pun smbung la berpuasa.. jd, dia telah berpuasa 2 hari 2 mlm, dlm keadaan kerja kuat.. akhirnya, dia jatuh pengsan.. nabi pun pergi la melawat sahabatnya ini dan bertnyakan hal yg sbnr dkat isteri shabat ni.. isteri shbt ni pun beritahu bahawa suaminya x smpat nak berbuka smlm dan dia tlah berpuasa selama 2 hari..

tidak lama slpas itu, turun satu ayat yg mnyuruh umat islam supaya berpuasa dri terbit fajar hingga terbenam matahari.. shingga skrg, kita msih melakukan puasa sebegini.. jd, drpd cerita ini, jelas kelihatan bahawa Allah itu bersifat pemurah.. dia x kan membebankan hambanya malah dia akan meringankannya.. :)

so, spe2 yg nak nengok kuliah tersebut, bleh la nengok kat tonton.. ni link nya --> http://www.tonton.com.my/#/home/channels/TV3/alkulliyyah_2013_8c7ace7fadfc4fdbaa64a13500df1e1a/episode_27_e67280f386ad44a098c5a13500df22df 

agak2 kalu x leh bukak link ni, maknanya kwn2 kne login dulu la dlm tonton ni.. td sye try cari kt youtube, tpi x jmpa plak al - kuliyyah yg episod kali ni.. 

hm, k la, smpai sini dulu post utk kali ni.. smoga kte sume sntiasa dirahmati Allah.. :)

k, selamat berpuasa sume dan assalamualaikum.. :) 

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

cashier econsave kjap..

Tanam Anggur :P