ehem..

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, kte msih bernafas hingga ke hari ni, dan alhamdulillah, sye update blog kat umah ari ni.. :)) hm, stakat ni, msih lg dlm mood seronok bercuti di umah.. :))

so, haha, klakar plak bila tetiba sye nengok viewer sye mkin bertambah dgn drastik.. ohhh, rupa - rupanya korg sume suka cter psal cinta ea??? haha, spe x suka psal cinta kan.. smpai2 fmily sye sume bce.. waaaaaa.. kantoi sudah.. *padan muka ko asiah.. hahahah.. hm, x pe la, sye rse bercinta tu x slah cuma kne ada cara dan tidak melanggar hukum agama serta bercinta dgn niat yg btul.. huhu.. *ayat cover.. hahahah

hmm.. so, cuti sye yg baru mula ni byak diisi dgn membaza buku yg bertajuk Sebelum Aku Bernikah.. wau, psal cinta lg post kali ni.. hehe.. x de, buku ni bgus sbb pnulis buku ni punya pndpt sndiri mngenai cinta dan bgaimana utk bercinta sterusnya ke alam rumah tangga.. so, defini cinta bg beliau ialah "sekiranya benar cinta, mesti mahu bersama ke syurga. apa - apa yg membawa ke neraka, itu bukan cinta namanya".. hm, btul jgak kan.. skrg ni, bila org ckp psal cinta, msti kte terbyang psal dating berdua, slalu kuar bersama, dan yg pling tidak diingini smpai ada yg melakukan hbungan utk membuktikan cinta msing2.. jd, ini bknlah cinta yg sbnr.. cinta yg sejati apabila kita dan psangan kte msuk syurga bersama - sama.. :) satu lg perkara yg mnjadi tarikan sye ialah pnulis tidak menyokong cinta yg terlalu islamik sperti ada yg brkata 'sye menunggu jodoh yg sudah tertulis di luh mahfuz sana'.. persoalannya di sini, mngapa jikalau ingin berjaya dlm peperiksaan kte perlu belajar? mengapa jikalau kita mahu makan, kte sndiri perlu cari makanan? mengapa perkara2 ini kte perlu berusaha tetapi psal jodoh kte tidak mahu berusaha? jwpnnya, kte perlu berusaha mencari dan slepas itu kte berdoa supye kte mdapat yg terbaik utk hidup kte.. :) 

utk membina rumah tangga pula, kte perlu tnye 5 soalan kpd diri sndiri, iaitu: 
1. bagaimana hbungan kte dgn Allah? adakah ianya sudah berada di tahap yg baik?
2. bagaimana kefahaman mngenai islam? adakah kte tahu cara - cara ibadah dan kehidupan islam?
3. bagaimana dgn kawalan emosi? adakah kita sudah berjaya mendidik diri mnjadi seorg yg sabar, bleh bertolak ansur dan mampu berlapang dada?
4. bagaimana kemampuan dlm kewangan? adakah kte sudah mempunyai kewangan yg mantap?
5. bagaimana perancangan mengenai kehidupan? apa cita - cita dan wawasan kte?

bila jwpn bg kelima - lima soalan ini dpt dijawab ngan mantap, insyaAllah kita mampu menghsilkan peribadi - peribadi matang, yg berwawasan, yg kuat dan mampu bertanggungjawab, rumah tangga juga akan matang dan kuat.. apa yg penting, persiapan diri kte dulu yg perlu dititikberatkan sblm melangkah ke stage yg sterusnya.. hal ini kerana, kte bknnya akan hdup ber2 shaja, lme kelamaan kte akan ada zuriat dan kte perlulah menghasilkan zuriat yg mantap lbeh2 lg dlm aspek agama.. 

perghh.. dahsyat la dh cter psal rumah tangga.. hehe, pa pe pun, sye msih blom dpt mnjwab kelima - lima soalan tu dgn baik.. so, msih perlu perbaiki diri lg.. insyaAllah, akan tiba juga msenye suatu hari nnti.. :)

jd, smpai di sini dulu post utk kali ini.. smoga ilmu yg sye dpt dri buku tu sye dpat kongsikan bersama - sama ngan kwn2 sume, insyaAllah.. :)

k la, bye, assalamualaikum.. :)))

Comments

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*