KEM.. :)

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah kte msih hidup pd hari ini dan alhamdulillah sbb sye berkesempatan update blog pd mlm ni.. 

so, msti korg tertanya - tnya kn psal rm70 tu? ala, yg utk kem persatuan sye, yg sye cter kat post sye yg lpas.. ha, pd mulanya, sye dah bayar dah kat exko sye rm70, nak kata sdeh tu memg sdeh, tpi mcm x de perasaan sgt mse tu.. keesokan mlmnya, kte org ada meeting bg menentukan sama ada kem tu jd ke x.. nak tau pe jd? ha, kte tggu lpas iklan ni.. eh, x de la.. hehe.. kem tu berjln tpi tmpt dan tarikh ditukar, jd, kos utk ke kem tu pun berkurang.. dan alhamdulillah, sye dpt blek rm70 tu.. yuuhuuu!! best sgt mse tu, x sangka sgt la bleh dpt blek.. hm, pa pe pun, alhamdulillah sgt2.. :)

tpi, walau pe pun, sye tetap kesian kat akak2 exko sye.. dia nangis tau mlm tu sbb kem ni tukar tmpt.. sye faham pe yg dia rse.. dia bersusah payah, buat paperwork, mntak duit dari sana sini, pergi sana sini cari tmpt kem, call org ni, org tu, sume guna duit sndiri, lastly, kem ni dibuat di dlm kampus dgn bayaran rm10 sorg selama satu hari shj.. terserlah kekecewaan diwajah beliau.. tpi sye tau dia sorg yg kuat.. sye tau dia sorg yg tabah dan akan ada hikmah disebalik sume ni.. pe yg penting, sye memg respect la cara dia buat keje, effort dia, memg terbaeekk la.. 

so, smlm dah berlangsungnya kem kepimpinan tersebut.. alhamdulillah, smuanya berjlan ngan lancar.. dan, berita baik yg kte org dpat sblm kem ni ialah bayaran rm10 sorg tu pun dibatalkan, sume org x pyah bayar.. alhamdulillah sgt2. so, sume org memg enjoy the program so much la.. memg best program ni, x de ceramah2, sume aktiviti.. yg pling best skali kte org joget lagu xi shua2.. haha, alhamdulillah, x de komen negatif yg kte org terima.. alhamdulillah.. 

cter sket la psal kem tu.. nama penceramah tu cikgu jinggo.. dia kata, dia akan ajar cara nak jd org yg disukai oleh sume org.. nak jd org cmni bkn mudah.. exspecially kte org yg bakal2 cikgu ni, insyaAllah, perlu tahu teknik utk mengurat org, senang kata, kte nak jd org yg disukai oleh sume org.. point utama utk disukai org ialah kte perlu msuk dunia org tu.. TRAC - Trust, Respect, Admire, Caring, ha, bnda ni kene ada utk disukai org.. tpi pa pe pun, kte kene know ourself and be ourself jgk.. kte jgk kene ada 3P - penerimaan, persetujuan ngan penghargaan.. 

pastu, ni formula utk jd sorg pemimpin, CUTAPPLEA - Caring, Understand, Trust, Asertif, Patient, Positive, Listening, Empathy, Accountability.. hehe, ni je la yg sye sempat salin.. :)

k la, smpai sini dulu post kali ni.. insyaAllah, len kali sye cter lg.. k, bye, slmt mlm, assalamualaikum.. :)

Comments

Popular posts from this blog

adik beghadik :D

cashier econsave kjap..

Tanam Anggur :P