REZEKI.. :)

assalamualaikum.. ;)

alhamdulillah, sye berksempatan update blog ari ni.. nak tau x, sbnrnye sye curi bb wktu ni, sbb kalu x, nnti ada je org len yg guna, baik sye amek dulu.. heheheheh

k, post kali ini, sye nak cter sket pe yg berlaku mnggu ni.. hm, sye ngan kwn baik sye mse kat matrik nak jmpa n jln2.. so, kte org pun decide nak g jb, umah salah sorg kwn sye, mira.. ari sabtu, kte org deal, nak g jb ari selasa, so sye pun dgn pantasnya pegi la beli tiket.. tetiba, kwn sye yg dri bp ckp dia ada appoinment ngan doktor ari khamis, kte org ingat nak stay sana smpai khamis la, so mcm nk tukar tarikh waktu tu, tapi kte org bincang lg, then, kte sepakatnya, kte org g jugak ari selasa n blek ari rabu..

alhamdulillah, perjalanan dri kluang ke jb berjlan ngan lancar.. sye ngan nad x henti bercerita kat dlm bas, dah lme x jmpa la katakan, byak la cter, cter sdeh ada, marah ada, cter best ada, sumenye dikonsi bersama.. alhamdulillah, seronok dpt kwn cam dorg.. smpai kat umah mira, mak dia dah siap msak, gulai sembilang, sdap.. hehe.. ptg tu, kte org kuar.. kte org x tau nak g mana, so, kte org g la nengok wayang, cter hensel n gretel, psal ahli sihir.. best cternye.. mse msuk wayang tu, sye ngantok sgt, mngkin sbb pnat berjln n mngkin sbb nangis byk sgt *ada problem sket mse tu*.. ingat kan nak tido, tpi cter tu best, x jd sye nak tdo.. haha.. pastu, kte org g mkn.. nak tau kte org mkn pe? mkn sushi.. 1st time sye telan bnda alah tu.. tpi nak tau, sume bnda mira blnja, mkn, tket wayang, sume dia blanja.. sye ngan nad dah segan sgt wktu tu.. kte org nak bayar tpi mira x bg.. 

keesokan arinya, kte org g beli tiket mula2, tket kul 4 ptg, msih ada mse lg utk jln2.. so, kte org kuar lg, skali ngan mama mira aka mama yam.. kte org teman mama yam g beli barang, x sangka dia nak blnja kte org.. dia belikan kte org tudung yg agak mahal.. cer bayang, msuk satu butik ni, pastu dia kata, pilih la mana2, dia belanja.. hm, sye ngan nad dah segan sgt wktu tu.. x pe la, pastu kte org g mkn nasi ayam penyet, sdap, mama yam blanja.. ptg tu, kul 4, kte org pun gerak blek..

dlm bas, sye ngan nad dah x kata pe dah, msing2 tido.. haha, kepenatan.. smpai kat air htam, nad turun kat situ.. x lme lpas tu, dia msed sye, dia kata appoinment ngan doktor esok batal sbb adik doktor tu meninggal.. hm, nmpaknya memg x de rezeki kte org nak stay umah mira lme2.. tpi, sume yg berlakau ada hikmahnya, kalu kte org stay lg lme kat umah mira, lg byak la dia blnja kte org.. x nak la, segan je.. hahah..  

hm, so, pe yg sye nampak dan bleh jadikan iktibar, mira langsung x berkira dlm blnja kte org tu.. x kira la dia  tu berada ke x, tpi ada je org kaya yg kedekut dan ada je org susah yg kedekut, btul x? jd, ingat ya kwn2, kalu kita x berkira ngan org, org pun x berkira ngan kita, insyaAllah.. dan ingat, bersedekah itu byak ganjarannya.. x kira la kte sedekah kat sape pun, org miskin ke, kaya ke, selagi niat kte baik, akan ada habuan utk kita pula nnti, insyaAllah.. 

td sye trbce ni kat fb, nak kongsi kat sini.. kata2 hikmat aka kata2 semangat.. ;)

3 KUNCI KEBERHASILAN

Man Jadda Wa Jada
[Siapa yang bersungguh-sungguh akan berhasil]

Man Shobaro Zafiro
[Siapa yang bersabar akan beruntung]

Man Saaro 'Alaa Darbi Washola
[Siapa yang berjalan di jalur-Nya akan sampai]


k la, smpai sini dulu.. insyaAllah, sye smbung lg nnti dgn cter yg len.. k, bye..

assalamualaikum.. :)

Comments

  1. wah best nyer dapat gie jalan2 ngan kawan...kat jb plak tue....hurm

    ReplyDelete
  2. hm, best la jgk.. jln skjp je.. nnti kte g nengok wayang sama2.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*