MARAH vs SABAR



assalamualaikum.. ;)

alhamdulillah, sye berkesempatan update blog sye ptg ni.. hm, so, memg byk sbnrnye bnda yg sye nak cter, perkara2 yg terjadi kat sye.. 

so, hjung mnggu lpas sye dan fmly pulang ke kg.. hm, so far, sumenye ok, release la sket tension bila stay kat kg.. dan, bnda yg disangka - sangka, nenek sye sruh sye tman dia g umah pak cik sye di johor bharu utk jge sepupu2 sye di sana.. hm, nak tau?? haha.. smpai2 je sana, sye terus slesema teruk.. x tau knape, mngkin sbb cuaca di johor skrg yg x menentu.. atau mngkin antibodi bdan sye lemah ketika itu.. dan, keesokan arinya bdan sye mula pnas.. pastu, nenek sye pula mula slesema.. hm, jangkit dari sye ke?? hm, ntah la.. 

mlmnya, pak cik sye blanja kte org mkn piza.. dia memg slalu blnja org yg g umah dia mkn piza.. so, nak dijadikan cter, pak cik sye pun order la 3 regular pizza with chessy lava.. sementara tggu piza smpai, kte org mkn mushroom soup dulu..tetiba bila dah smpai 2 pizanya, kte org nengok piza tu x chessy pun.. pak cik yse pun tnye la kat pkerja tu, knape x chessy sdangkan dia order td chessy, siap dah kuar bil lg.. pkerja tu pun x leh watpe, just say sori, kte org pun dah lpar dah wktu tu, mkn je la wlaupun x de chess.. pastu, kte org dah abis mkn 2 piza tu, piza yg ketiga x smpai lg.. apa lg, pk cik sye pun angin la.. x de la mrah sgt, cuma servis x  berapa best la kan kalu cmtu.. mngkin slah kte org sbb dtg dah mlm, dlm kul 9 dah nak kul 10 dah mse kte org g mkn tu, mngkin pkerja2 tu dah sebok nak blek umah agaknya, tu yg lyan customer nak x nak je.. tpi x leh la cmtu, kne lyan customer btul2, baru org suka dtg mkn kat situ.. pastu, pak cik sye tnye pkerja kat situ, mana piza lg satu?? knape x smpai lg?? dah abis dah 2 piza yg lg satu x smpai lg? dgn tkut2, pkerja tu say sori dan sruh kte org tggu kjap, pastu dia kata dia bg free 4 mushroom soup.. x lme pastu, smpai la sup tu kat meja kte org, kte org pe lg, mkn la.. haha.. 

pastu. pak ck sye sruh pkerja situ pnggil supervisor diaorg.. pak cik sye pun duk bncang ngan supervior tu.. then, dia say sori, pastu dia kata dia kasi free tmbh air lg satu jug.. heheh.. x lme pastu, piza yg ketiga pun smpai.. pastu, supervisor kuar lg skali, jmpa pak cik sye, dia kasi voucer piza.. hahaha.. 

hm, so, pengajaran dari cter ni ialah bila mkn kat luar, agak2 lmbt sket je dia hntar mknn, pegi jmpa tuan kdai dgn muka yg mrah, mana la tau dpt mkn free mse tu, alasannya sbb service x bgus.. hahaha.. jgn ya kwn2, ini salah.. jgn buat mcm kat ats ni tau.. kan org islam merupakan org yg penyabar?? bukankah sabar itu separuh drpd iman dan marah itu merupakan perangai syaitan.. so, kalu ada org yg pnas baran tu jelas menunjukkan yg dia mempunyai iman yg lemah.. mcm kat gmbr bwh ni.. 


so, sabar itu ckup indah kwn2.. kalau kita sudah mampu menahan nafsu marah kita, kita boleh dikategorikan sbgai org yg hebat.. ingt senang ke nak jd org hebat?? senang je, ingat Allag selalu.. ;)

so, esok ptgnya, sye dah pulang ke kg semula.. dan skrg, sye dah kat umah dan blom pulih dari demam tu spenuhnya.. hehe.. tpi x pe, sakit merupakan penghapus dosa kecil.. memg sakit la mse tgh sakit tu.. haha, dah nama pun sakit, memg la sakit.. ea, pe ni?? hahah.. ya, bila slesema + batuk + sesak nafas, peh, memg la, lg2 bila nak smbahyang.. hm, x pe, think +ve kpd Allah, msti ada hikmah setiap pe yg berlaku tu.. 

ha, ckp psal hikmah, satu ari ni, sye g psar mlm, pastu, ada peminta sedekah kat situ, dia senyum kat sye, tanpa pkir pnjg, sye pun bg la dia rm1 dan sperti yg kita tahu, wlau sikit yg kita bg, tpi ikhlas, kita akan dpt ganjaran lbeh dari yg kte kasi tu.. btul bnda tu.. esoknya, pak cik sye dtg nengok sye, blnja sye mkn dan sblm sye balik, dia bg sye rm50 manakala mak cik sye bg rm20.. nmpak x kat situ?? sye bg pak cik yg mtak sdekah tu rm1 je, esoknya sye dah dpt rm70.. jd, jgn sesekali kte kdekut sbb rezeki tuhan yg bg dan pasti ada habuan utk kita selagi niat kte baik, insyaAllah.. jd, kejadian ni memg jd pengajaran sgt kat sye..

hm, so, dah pnjg dah ni.. heheh.. ok, smpai sini dulu.. insyaAllah, nnti sye update lg.. bye..
 assalamualaikum.. ;)

Comments

Popular posts from this blog

tesis ohh tesis

adik beghadik :D

A day to remember :*